Павлова: Реформата във ВиК сектора е към края си


Павлова: Реформата във ВиК сектора е към края си
Снимка: БГНЕС

1885

Реформата в отрасъл ВиК е възможна мисия, която е на своята финална права и приключва, заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Изискванията на нейните три „стълба“ – собственост на активите, институционална рамка и планиране, вече са изпълнени, добави тя и отчете, че 28-те административни области в страната са приравнени на 28 водни територии, за 18 от които са сключени договорите между асоциация и оператор за стопанисване и експлоатация на инфраструктурата и съоръженията. Регионалният министър обърна внимание, че тези 18 области са с един консолидиран оператор и в резултат на това вече могат да са бенефициенти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Консолидацията в отрасъла е четвъртото допълнително изискване от гледна точка на европейското финансиране, подчерта Павлова. Тя информира, че от още 6 области в страната има заявено намерение за такава и допълни, че остават само 4 неконсолидирани области. Това не спира реформата и инвестициите по линия на ОПОС, заяви министърът, цитирана от БГНЕС.

242 от общо 265 общини в страната подкрепят реформата, заяви министърът. В Благоевград има сформирана Асоциация по ВиК и е избран един оператор, но трите малки общински дружества на Кресна, Петрич и Сандански не са присъединени към него. Аналогичен е случаят и в областите Кюстендил и Ловеч, където общинските дружества в Дупница и Сапарева баня и съответно на Троян не се съгласни да се влеят в консолидираните оператори, информира Павлова. Тя обърна внимание, че е специфична ситуацията в област Пазарджик, където девет малки неефективни общински дружества без достатъчно приходи и възможности за инвестиции не са съгласни да се присъединят към държавното, което обаче е в ликвидация. Ще предложим законодателна промяна, чрез която да закрием дружеството в ликвидация и след това да се открие ново.

По отношение на планирането на инвестициите в отрасъла регионалният министър съобщи, че са проведени процедурите за избор на изпълнители, които ще изработят 14 регионални прединвестиционни проучвания. Договорите с тях ще бъдат сключени до края на утрешния ден.

Областите, които не са консолидирани няма да могат да кандидатстват за финансиране нито по ОПОС, нито по Програма за развитие на селските райони, коментира Павлова и допълни, че дружествата в тях ще трябва да правят инвестиции сами. Спекулации на тема цена на водата са неприемливи и неаргументирани, категорична бе тя. За да не бъдат ощетени жителите на населените места, заявили желание за консолидация, общините ще получат целеви субсидии за реализация на важни ВиК проекти от държавния бюджет, информира министърът.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички