Поредна глоба за "Монтюпе" за замърсяване на въздуха в Русе


Поредна глоба за "Монтюпе" за замърсяване на въздуха в Русе
Снимка: БГНЕС

3274

Френският производител на авточасти "Монтюпе" ще трябва да плати нова глоба - този път в размер на 300 000 лева, за замърсяване на въздуха в Русе. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите.

"Неорганизираното изпускане в атмосферния въздух на необхванати и непречистени емисии от технологичния процес е установено през ноември 2016 г. Нарушението е констатирано след извънредна контролна проверка по подадени в инспекцията сигнали за миризма на бакелит. При оглед на площадката на предприятието е установено, че има отворени два люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. При обход на покрива на Хале № 3 е констатирано, че двата димни люка са отворени. Те не са организиран източник съгласно условията в Комплексното разрешително и не би следвало да се използват.

Наказателното постановление е връчено на оператора миналата седмица, съобщиха от екоминистерството.

При определяне на размера на административното наказание са взети предвид високата степен на обществена опасност, рефлектираща върху чистотата на атмосферния въздух и здравето на хората. Производствената дейност на дружеството е свързана с използването на смоли, втвърдители и амин, които могат да бъдат причина за поява на емисии интензивно миришещи вещества.

Към настоящия момент е в сила принудителната мярка, наложена през септември 2016 г. за запечатване на 108-те вентилационни отвора на Хале № 3.

Вследствие на предприетите административно-наказателни и принудителни мерки от страна на РИОСВ- Русе дружеството е в процедура на преценка на необходимостта от извършване на ОВОС за модернизация на вентилационните системи. Цялата документация е налична и достъпна за заинтересованите лица в Община Русе и инспекцията", съобщават от ведомството.

Това е поредна санкция за френската компания, която оперира в България. През септември 2016 г. тя бе глобена с половин милион лева отново заради обгазяване на Русе.

През 2014 г. пък заводът бе глобен с 20 000 лв. заради монтирани без знанието на екоинспекцията вентилатори за производството. През годините са били налагани и санкции за други нарушения.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички