Шефът на "Емко": Прекалено късно се обърнах към Борисов


Шефът на "Емко": Прекалено късно се обърнах към Борисов
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3047

Моята грешка е, че бях твърде мек и твърде късно се обърнах към г-н Борисов за решаването на въпроса. Истината излезе наяве. Не бива да се търсят винаги грешки, аз съм човек, който затваря страницата и тези месеци все едно не са били, защото като се концентрираме в миналото, кой какво казал, не може да продължим напред. Нека ни води позитивното. Това заяви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев.

По думите му "грешката на Караниколов (бел. ред. - министърът на икономиката) е била, че се впусна в защита само на едната част от сектора -  държавния."

На въпрос на bTV дали това е било умишлено или несъзнателно, Гебрев каза: "Да кажа, че е умишлено - няма да е съвсем коректно, несъзнателно също, това комплекс от грешки. Министърът е бил подведен, когато му е казано, че друг може да направи тези изделия. Важното е, че всички проблеми бяха загърбени в този национален интерес."

Русия е наш конкурент, но имам чувството, че ние си направихме някаква вътрешна каша, която доведе дотук, допълни още Гебрев.

Припомняме, че на 10 октомври казусът с оръжейната фирма "Емко" приключи със споразумение между държавата и предприятието. Заради постигнатата договорка, протестите на работниците се отменят. Това стана след среща между премиера Бойко Борисов, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма – собственикът Емилиян Гебрев, както и финансовият директор на "Емко". Споразумението включи връщане на лиценза за внос и износ на "Емко", както и обещание да им бъдат възстановени отнети договори с "Кинтекс".

"Днес е един много хубав ден. Жалко, че така късно настъпи и жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера за помощ. Всичко беше проверено от негова страна, всичко беше уточнено заедно с министъра на икономиката. Взе се правилното решение за нашата страна като цяло, което означава да запазим нашия имидж на България на външните пазари. Да работим все така успешно, както сме работили досега. Това сътрудничество между държава и частна фирма да продължи да работи напред. Убеден съм, че ще продължим да работим в сътрудничество. Уверен съм, че няма по никакъв начин да се повтори това нещо. Външният пазар е доста сложно нещо, но с помощта на държавата винаги се успява. Протестът, който беше плануван за 11 октомври, е отменен и няма да се състои", коментира тогава Емилиян Гебрев.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички