Трайков: Няма нито една пазарна причина за сегашните високи цени на горивата


Трайков: Няма нито една пазарна причина за сегашните високи цени на горивата
Снимка: БГНЕС

3488

В България се продава без акциз и без ДДС, които се определят от държавите и се добавят над разходите за производство и дистрибуция. Това каза пред БНР Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката и енергетиката в първото правителство на ГЕРБ по повод цените на горивата в страната.

"В България се продава най-скъпият дизел и третият или четвъртият най-скъп бензин в Европейския съюз", каза Трайков. Той поясни, че основната роля в този случай има Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), чиито резултати от тяхната секторна проверка се очакват в най-скоро време.

"Надявам се Комисията да види очевидното – че нещо на пазара на горива в България не е както трябва, защото няма нито една пазарна причина цените да са такива", каквито са.

Бившият министър на икономиката и енергетиката поясни, че разрешаването на проблема в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, чиито служители подадоха сигнал за оказван натиск при извършвани от тях проверки по бензиностанциите, няма да снижи цените на горивата.

"Цените на горивата няма да се променят, тъй като няма публични данни какви са разходите за производството и дистрибуцията на горива в България. Единственият орган, който има разследващи и санкциониращи функции, е Комисията за защита на конкуренцията, защото те могат да изискват всякаква информация, да направят връзки и изчисления и ако констатират проблем, да наложат огромни санкции", каза Трайков.

Например, 10% от годишния оборот – ако бъдат наложени такива санкции и на участниците в евентуален картел, това са няколкостотин милиона лева, допълни Трайков.

Говорителят на КЗК Марио Гаврилов обаче заяви днес пред БНТ, че съгласно Данъчно-процесуалния кодекс КЗК няма право да получава класифицирани данни от НАП и Агенция „Митници” за компании, при които има съмнение за картел.

"Ако законът не бъде променен, комисията ще взема решенията си както досега – на база на данните, които предоставят фирмите. Вече сме предлагали промяна", каза Гавраилов.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички