Завод за части на "Мерцедес" отваря 3500 работни места в Димитровградско


Завод за части на "Мерцедес" отваря 3500 работни места в Димитровградско
Снимка: Община Димитровград

7648

3500 работни места. Толкова предстои да се разкрият в димитровградския край благодарение строежа на завод за части на "Мерцедес". Общата инвестиция е от порядъка на 100 милиона лева, като оборудването на самите съоръжения е 45 500 000 лв. Кой е инвеститорът и кога ще стартира самото производство, пред Expert.bg разговаря кметът на община Димитровград, Иво Димов.

Какво предвижда проектът за изграждане на завод?

Проектът за изграждане на завод предвижда да бъде изграден върху 60 декара мощност на "Язаки България" ЕООД, която мощност да работи изключително и само за "Мерцедес". Говорим за кабелни инсталации.

В какъв размер е инвестицията на проекта?

Общата инвестиция е от порядъка на 100 милиона лева, като оборудването на самия завод е 45 500 000 лв. Но отделно от това е изграждането на самата сграда и прилежащата инфраструктура. Над 20 000 квадратни метра ще бъде закритата площ на проекта.

Кога стартира и до кога се очаква да приключи проектът?

Първата копка на проекта беше дадена миналата година през месец юли. Очаква се в рамките на една година, тоест до юли месец 2017 г., трябва да бъде въведен в експлоатация обектът, тоест да има акт 16. В рамките на една година трябва да бъде завършен проектът. Иначе с "Язаки България" работим по този проект от близо три години. Доста проблеми имаше, доста неща бяха отхвърлени. "Язаки" имаха възможност да избират между България и Румъния. Те избраха България.

Защо е избрано място именно край село Крепост, Димитровград, за стартиране на такъв проект?

Много дълъг и сложен процес е, докато една такава голяма компания се ситуира и реши окончателно да инвестира на определено място. След избора на България, имаше опция да се избира между Велико Търново, Пловдив и района на Димитровград. Мисля, че така успяхме да спечелим доверието на инвеститора с много бързи и адекватни действия. И разбира се, помощ и административна, и чисто техническа. За тези, които са запознати, само ще кажа, че разрешението за строеж беше издадено в рамките на един ден. Тоест в момента, в който постъпи инвестиционният проект, имаше извънреден експертен съвет и още същия ден беше издадено разрешението за строеж. Тоест това е една процедура, която нормално отнема месец и може би над месец.

Колко работни места ще бъдат разкрити сега с новия проект?

3500 работни места в годините напред ще бъдат разкрити. Като съответно от юли месец, когато ще стартира официалното производство тази година, предполагам, че те ще бъдат между 500 и 800. Поетапно ще бъдат натоварвани мощностите. Очаква се 2019 година вече да работи на пълен капацитет с 3500 човека, които хора съответно няма да бъдат само от Димитровград. Мястото не е избрано случайно. То е много комуникативно, между двата най-големи града в област Хасково, в близост до автомагистрала "Марица". Така че много са предпоставките. "Язаки" осигуряват безплатен транспорт в рамките на 50 километра в региона, така че ще се събират работници от целия регион. Надявам се тази инвестиция коренно да промени икономическия облик и пазара на труда в региона в следващите години.

Това е най-сериозната инвестиция, пак казвам, ние се борихме дълго и упорито за нея. Само да спомена, че друга компания, свързана автомобилостроенето, "Саба индъстрис" се казва, също закупи терен в непосредствена близост до "Язаки". По пряка линия разстоянието е може би по-малко от километър, километър и половина. "Саба индъстрис" ще произвежда фарове, мигачи, стопове и други неща за автомобилната индустрия за водещи компании като Форд, Рено и т.н. Тоест очертава се една наистина така реална инвестиция - този и другата, което може само да ме радва, защото мисля, че няма кмет, който да не бъде доволен от такъв икономически подем.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички