20 СПА центъра получиха лиценз от туристическото министерство


20 СПА центъра получиха лиценз от туристическото министерство
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2805

Около 20 СПА, уелнес, таласо или балнеоцентъра вече са получили сертификат от Министерството на туризма, който им позволява да работят и да се рекламират като такива. Това обясни зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на международното изложение Go2Balkans, което се проведе в София за трети път, пише "Стандарт".

Към момента за лиценза са кандидатствали около стотина от съществуващите 260 центъра и комисията разглежда дали отговарят на критериите, за да го получат. Регистрацията няма краен срок и всеки може да подаде документи когато прецени, че отговарят на условията, уточни Георгиева. Сертификатът не е и задължителен, но без такъв центровете не могат да се наричат или работят като СПА, балнео, уелнес и таласо. 

Сред най-големите проблеми при получаването на лиценза е липсата на достатъчно добре подготвен персонал, а сертифицирането на СПА-центровете се оказа по-трудна и дълга процедура дори от категоризацията на хотелите. Бизнесът обаче отдавна настоява за въвеждане на правилата, за да се отсеят центровете, които предлагат качествени услуги.

По време на изложението стана ясно, че новата карта за отстъпки на столичните забележителности дава право на притежателя си да плати между 10% и 50% по-малко за вход за включените музеи. Цената й е 20 лева и е в сила от 1 октомври, обясни шефът на общинско предприятие "Туризъм"-София Иво Маринов. В пластиката е включена тридневна карта за целия градски транспорт в София, отстъпки от забележителностите и намаление в определени ресторанти. Към списъка на атракциите в София, за които се ползва, обаче не са включени Националният исторически музей и Боянската църква.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички