2014 - една от най-тежките години за туристическия бранш у нас


2014 - една от най-тежките години за туристическия бранш у нас
Снимка:

1822

2014-а година започна с положителни очаквания и с прогнози за макар и минимален ръст на туристите у нас. Ранното затопляне обаче скъси зимата и провали плановете на мнозина за каране на ски. Въпреки това в масовия случай нямаше анулиране на резервации. Не се реализираха обаче очакванията за кратки ски ваканции на туристите от съседните на България страни. Безснежната зима показа на бизнеса една слабост – необходимостта от инвестиране в допълнителни услуги като алтернатива на зимните спортове. След неприятния обрат през зимата, последва неочаквано дъждовно лято, съпроводено със страховити порои, включително в някои курорти и туристически центрове. В международен план бяхме свидетели на нестабилната политическа обстановка в Украйна и Русия, което доведе до спад в пътуванията на туристите от тези страни, включително и към България, припомня БНР.

По думите на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин "това беше една от най-тежките, най-трудните туристически години от последните 20 години".

Фалираха няколко от големите руски туроператори, включително и такива, които оперират на българския пазар. Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков заяви: "Това неминуемо доведе до спад на планираните продажби и до голяма степен наложи отпечатък и върху настоящия зимен, а дано да не наложи отпечатък върху следващия летен сезон."

На фона на влошената пазарна ситуация страната ни пропусна възможности. Байков посочи причините.

"Свързани са с изключителното забавяне на рекламните кампании на национално ниво на ключовите пазари като Русия, Украйна, Румъния, Швеция, Германия, което пък не доведе до очаквания резултат, т.е. ние не успяхме да генерираме допълнителен бенефит от провеждането на тези кампании. В същото време основни европейски пазари бяха загърбени. Ние регистрираме сериозен спад на туристически посещения  на тези пазари", каза той.

В крайна сметка независимо, че статистиката отчете 5,6% ръст на чужденците, пристигнали у нас за десетмесечието на годината, то бе регистриран спад на пристигналите с цел почивка и ваканция с близо 7 на сто. Най-големи спадове бележат туристите от Унгария, Дания, Ирландия, Словения, Финландия, Великобритания, Русия и Украйна.

Повечето експерти предричат, че и 2015 г. няма да бъде особено лека за българския туризъм.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички