25% от легловата база в летните курорти вече е резервирана


25% от легловата база в летните курорти вече е резервирана
Снимка: БГНЕС

7264

Подготвени сме в това да очакваме съобщения от най-различен характер, които застрашават туризма. Явно тази година шлагерът ще бъде „терористични атаки“. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

На срещи с представители на брашна, експерти по сигурността от Великобритания, Израел и САЩ са били категорични, че терористични актове ще има. Ако обаче мерките за сигурност залегнат навсякъде, това ще е най-голямата победа над терористите.

"Те искат да направят точно така – да взривят обществото, не с бомби, а да го превърнат в едно непрекъснато оглеждащо се, пазещо се, проверяващо се един друг общество, което да се страхува. Това е целта на тероризма.

Но ние видяхме, веднага след бомбените атентати в Париж миналата година, че първите, които отидоха на мястото, бяха туристите. И поднесоха цветя въпреки забраната на френското правителство, което предупреди гражданите да не излизат от домовете си. Няма какво да спре туризма и тероризмът не е това, което ще спре туризма и тази година", заяви Драганов, цитиран от БНР.

По думите му сигурността е основополагащ фактор за развитието на туризма. Именно заради притеснения за сигурността, очакванията са тази година Турция да приеме 15 000 000 туристи по-малко.

Към България има много голям интерес заради ниските цени след слабия сезон миналата година и около 25% от легловата ѝ база е вече продадена чрез ранни записвания, изтъкна Драганов. България няма капацитет да поеме огромния брой хора, които са се отказали да летуват в Гърция и Турция, допълни той и образно сравни ситуацията с опит един човек да изпие цялата вода за блока, в който живее.

"Остава да продадем още 70%. Ако нещо се случи, тези 70% изчезват, а по ефекта на доминото, може да загубим и тези 25%, които имаме като „сигурни“ към момента. Така че сигурността е много важен фактор. Не трябва да се радваме на това, което се случва отвън, но трябва да знаем, че тази година имаме едно значително натоварване на интереса към дестинации като България именно поради това, че се припознават като сигурни", допълни експертът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички