3 млрд. евро приходи от туризъм за 7 месеца, отчете Ангелкова


3 млрд. евро приходи от туризъм за 7 месеца, отчете Ангелкова
Снимка: БГНЕС

2226

За първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв., въпреки трудния летен сезон. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на регионалната среща в Бургас „Бизнесът на светло за по-добро бъдеще“, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Във форума участие взеха и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на УС на КРИБ Кирил Домусчиев, президентът на КНСБ Пламен Димитров и др., съобщиха от пресцетъра на туристическото министерство.

„За съжаление туризмът е сред отраслите с най-голям дял на сивата икономика, който според някои анализи достига 50%“, посочи министър Ангелкова. Тя постави въпроса какви биха били тези цифри, ако целият сектор е изваден на светло. При акция "таен клиент" през изминалия сезон е установено, че хотели, които отчитат една трета заетост, на практика нямат дори и едно свободно място.

С приемането на Наредбата за организацията на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) е поставена първата крачка за изсветляване на сивата икономика в сектора. „За да можем да продължим процеса, подготвяме промени в Закона за туризма, които да позволят чрез ЕСТИ да се обменя информация по защитени канали между местата за настаняване, общините, Министерството на туризма, НАП и МВР.“, допълни министър Ангелкова. По думите й по този начин ще бъде възможно в момента на регистриране на даден турист, всички ангажирани институции да разполагат с нужната им информация. Подобно законово изискване има и в момента, но то често не се спазва или информацията се подава с голямо забавяне, защото се обработва на хартия. С изграждането на системата ще се намали административната тежест върху бизнеса, като всичко ще става в реално време с един клик на компютъра.

Най-големият сив сектор е в туризма и заема около 60-70 % от него, каза Кирил Домусчиев. По думите му КРИБ е готова да окаже пълна подкрепа за решаването на проблемите в туризма, които неминуемо минават и през обединението на туристическия бранш. „КРИБ подава ръка на всички браншови организации, за да се обединим около конкретни искания, които да поставим пред държавата“, посочи той. Към момента браншът е силно фрагментиран, което възпрепятства развитието на целия сектор.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички