5-те най-красиви водопада в България


5-те най-красиви водопада в България
Снимка:

23156

Изключителната природа на България е повод за гордост за всички ни. Сред планините, долините и пещерите обаче водопадите у нас сякаш остават малко недооценени. А не бива - те също са невероятно природно богатство. Решихме днес да ви припомним кои са най-красивите български водопади.

Водопад Скакавица, Рила


Водопад Скакавица е в подножието на връх Кабул и е висок 70 метра. Това е най-високият водопад в Рила и един от най-живописните в България. Изключително лесно достъпен, особено лятно време. Намира се близо до Седемте рилски езера и посещението на езерата може да бъде съчетано и с разходка до Скакавица.

Кая Бунар, с. Хотница, Велико Търново


Водопадът Кая Бунар се намира на 15 км. от Велико Търново. Той се състои от три различни по височина каскади, като първата от тях е най-голяма. Изкачвайки се по екопътеката покрай първата каскада, може да се достигне до другите две. Мястото е изключително красиво и леснодостъпно.

Крушунски водопади, с. Крушуна, област Ловеч


Крушунските водопади представляват най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. Гледката, която откриват, създава у посетителите усещането, че се намират на някой екзотичен остров.

Каньонът на водопадите, Смолян


Каньонът на водопадите се намира много близо до Смолян по пътя за село Мугла. Реката образува множество водопади, като повечето от тях са именувани наскоро. Най-големият от тях се казва Орфей с височина от 68 метра, другите са по-малки, но също толкова завладяващи.

Райското пръскало (и на водещата снимка), хижа Рай


Този водопад е най-високият на Балканите (124.5м) и представлява изключително внушителна гледка. Разположен е в подножието на връх Ботев, в Стара планина. Другите две имена на този водопад са Калоферското пръскало и Голям джендемски водопад, поради близостта му до тези местности.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички