60 000 българи ще прекарат Великден в чужбина


60 000 българи ще прекарат Великден в чужбина
Снимка: iStock/Guliver

2548

Около 280 000 българи тръгват на път за Великден. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

60 000 от тях обаче предпочитат да прекарат празниците в чужбина, като най-търсените дестинации са Гърция, Македония и Сърбия. Почивката там излиза средно по 465 лева на човек.

"Става дума за поклоннически туризъм, защото сънародниците ни посещават църквите и манастирите в тези страни", коментира Драганов пред "Монитор".

Според него тази година ще се реализират голям брой пътувания, защото ще има и условия за сняг по зимните ни курорти. Заради това туристите ще имат възможност да карат ски в планините.

Според Драганов вече почти не може да се намери свободно място в балнео, спа и уелнес хотелите, защото били резервирани отрано. Това важи особено за Девин, Хисаря, Поморие, Сандански, Велинград и Кюстендил, които традиционно са най-посещавани. Предпочитаните пакети пък са тридневните, като почивката у нас излиза средно по около 295 лева на човек.

Заради съвпадението на католическия и православния Великден тази година страната ни ще бъде посетена от около 180 000 чужденци, което е със 70 000 повече в сравнение с миналата година.

"Интересът е по-голям и заради нискотарифните авиокомпании към България и отсега полетите за тези дати са заети. Най-много посещения ще имаме от съседните Гърция и Сърбия, но и от Великобритания, Белгия, Испания, Италия, Германия и Скандинавските страни. Така че програмата е доста натоварена", каза още Румен Драганов.

Много от чужденците идват у нас с цел културен туризъм, като предпочитаните дестинации са София и Пловдив. През последните години за великденските празници също така е отчетен голям интерес и към Банско, Смолян и Самоков. Любители на зимните ни курорти посещавали църквите и манастирите по тези места.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички