Ангелкова: Да се строи втори лифт, но по правилата


Ангелкова: Да се строи втори лифт, но по правилата
Снимка: БГНЕС

2808

Въведохме правила. Такива правила за къмпингуване има навсякъде в Европа. И във Франция, и в Италия дивото къмпингуване е забранено. С тези промени в закона определихме плажове като Иракли и Корал за обект на природосъобразен туризъм, което включва да няма застрояване, освен диво къмпингуване. Това подчерта министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия във връзка с бурните протести за забраната да се къмпингува свободно.

Има хора, които почистват и поддържат, но има и десетки, които не го правят – не можем да правим изключения. Така Ангелкова отвърна на аргументите, че не къмпингуващите изсичат горите и унищожават крайбрежието. Даваме за пример непрекъснато Гърция, Испания, Франция, Италия – там има правила, категорична беше Ангелкова. Не може да се къмпингува в зона А извън определените за къмпинг места. На тези места е задължително да има ток, вода, тоалетни – минимални условия за почивка, уточни пред Нова телевизия Ангелкова. Тя добави, че такива плажове трябва да се почистват и поддържат от съответната община.

Министърът на туризма каза още, че тоновете бетон по Черноморието са излети преди приемането на Закона за устройство на Черноморието ни.

Подготвяме групиране на плажовете по Черноморието по определени признаци, разказа още Ангелкова. Тя съобщи, че се правят срещи с концесионери и хотелиери, за да може още това лято да има подобрение. Министърът на туризма обаче не се ангажира да каже кога например даден плаж ще се поддържа от определен хотел, чиито гости основно го ползват. Вместо това Ангелкова напомни как от Русия периодично говорят, че България е дестинация номер едно за руските туристи след влошаването на отношенията между Москва и Анкара.

Аз съм "за" строителство на втори лифт по правилата, по всички закони, засегна и другата щекотлива тема в екосферата в България. Попитана дали официалният собственик на „Юлен” Георгиус Георгиу се е появявал в България, екоминистърът отговори, че става въпрос за частни отношения и да не се бъркаме там. Припомняме, че отдавна "Биволъ" пише, че Георгиу е подставено лице на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Ако се прекрати концесията на „Юлен”, ще трябва да се възстановят средствата за подобрение, вложени в компанията, предупреди Ангелкова. 37% от хората в Банско са заети в туризма, трябва да се има предвид какво ще стане с тези хора, ако се развали концесията, завърши министърът на туризма.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички