Ангелкова очаква близо 6 млн. туристи по летните ни курорти


Ангелкова очаква близо 6 млн. туристи по летните ни курорти
Снимка: БГНЕС

3188

Очакваме да стигнем психологическата граница от около 6 млн. туристи и ръст около 5 до 7%. Това стана ясно от думите на министърът на туризма Николина Ангелкова по отношение на предстоящия летен туристически сезон. Тя отбеляза, че всички петзвездни хотели вече са на 90% резервирани.

Резултатът от зимния сезон е повече от добър - над 1 млн. и 653 хил. чуждестранни туристи посетиха страната ни, което ръст от 12%, отчете Ангелкова.

По думите ѝ ние продължаваме да се утвърждаваме устойчиво като предпочитана зимна дестинация. Ръстове бележим от нашите основни пазари за зимен туризъм - Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, бележим ръст от Италия, Израел, Германия, бележим ръст и от Австрия. Ние значително увеличаваме интереса към нашата страна като туристическа дестинация, поясни Николина Ангелкова. За нас е важно да използваме целия туристически потенциал на страната. Имаме все още много да работим, за да имаме максимална запълняемост на хотелската база, коментира министърът на туризма.

Работим в посока за справяне с предизвикателството с кадрите в туризма. Това е един процес, който трябва да се завърти, но в краткосрочен план направихме промените в Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. Миналото лято за първи път стартирахме с тези процедури. Тази година очакваме да има по-голям брой на заетите сезонни работници от трети страни. Само в Албена очакваме над 2000 сезонни работници това лято. Всички работодатели усилено се подготвят за летния туристически сезон, категорична бе Ангелкова.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички