Ангелкова предложи създаване на българо-македонски туристически продукт


Ангелкова предложи създаване на българо-македонски туристически продукт
Снимка: Министерство на туризма

3656

Македония е много важен туристически пазар и стратегически партньор за България. През 2017 г. над 545 хил. македонски туристи са посетили страната ни и този интерес не спада. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с македонския министър на икономиката Крешник Бектеши. Тя изрази задоволство, че разговорът се провежда в самото навечерие на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще насърчи интеграцията на още страни от региона към европейската идея, съобщиха от МТ.

Ангелкова очерта значението на туризма като структуроопределящ фактор за българската икономика, който бе издигнат от правителството в приоритетен отрасъл. Секторът е важен фактор за устойчив стопански напредък, каза тя и припомни, че през февруари тази година в София се проведе среща на министрите на туризма от страните членки на ЕС под надслов „Туризъм и икономически растеж“. Форумът от клас „А“ е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. На него бяха обсъдени възможностите за привличане на повече туристи към Балканите с трансгранични маршрути и услуги.

Предлагаме работна група между България и Македония да създаде съвместен туристически продукт, който да насърчи интереса на туристи от далечни пазари като Китай, Индия, Япония, Южна Корея, САЩ и др. към региона и да залегне в бъдещ общ балкански туристически маршрут. Групата ще предложи и конкретни туристически обекти от двете страни, които да се включат в маршрута, съобщи министър Ангелкова. Тя изказа готовност още през септември в Скопие или Охрид да се проведе среща на местните власти и бранша от двете държави, които да направят контакт помежду си и на бизнес ниво да очертаят общото трасе.

Министър Крешник Бектеши изцяло подкрепи идеята и приветства предложението на министър Ангелкова да се създаде двустранна работна група с експерти по маркетинг и международно сътрудничество, които да започнат работа веднага. На среща през септември се очаква те да представят примерна карта с обектите, както и видеоматериали за тях. Двете страни се обединиха около идеята да се изготви план за общите действия и през септември той да бъде подписан.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички