Ангелкова: Разширяваме понятието "къмпингуване", за да се ограничи безразборното поставяне на палатки


Ангелкова: Разширяваме понятието "къмпингуване", за да се ограничи безразборното поставяне на палатки
Снимка: БГНЕС

3299

Ще разширим понятието „къмпингуване“ в Закона за туризма, за да ограничим максимално безразборното поставяне на палатки, чували и каравани по плажа. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след приемане на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие на второ четене, предаде „Фокус“.

„Това, което предизвика дискусия, бяха плажовете за природосъобразен туризъм, които ще бъдат част от следващия законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който готвим за групиране на плажовете. Към момента в списъка на тези плажове за законосъобразен туризъм влизат „Корал“ и Карадере", каза министърът.

Предложението на депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок е да не може на плажовата зона на 100 метра от плажа да се паркира и къмпингува. От закона отпада първата част от предложението – пренощуването.

„Това, което ние максимално бързо ще направим и беше предложено от заместник-председателя на Комисията по регионална политика Ирена Коцева, е да разширим понятието „къмпингуване“ в Закона за туризма, така че максимално да ограничим безразборното поставяне на палатки и чували и каравани по плажа. За нас е важно да опазваме природата и да развиваме устойчив туризъм, но да нямаме двоен режим. Както ще има забрана за извършване на стопанска дейност, така трябва да има забрана за къмпингуване, защото те по същия начин замърсяват природата“, категорична бе министър Ангелкова.

Според нея със създаването на природосъобразните плажове „Корал“, „Иракли“ и „Карадере" се прави стъпка в тяхното опазване, а не се отваря вратичка за строителите.

Във връзка искането на природозащитниците да се приеме цялостна стратегия за туризма, Ангелкова заяви, че в наредбата за категоризация и прекатегоризация, е уредено това къде се предлага туристическа дейност в къмпингите и какво може да бъде къмпинг. По думите ѝ в къмпингите трябва да има ток, вода и място, където да се паркира. „В зависимост от категорията една, две или три звезди сме отредели големината - 35 м или 50 м за поставяне на каравана и палатка. Забранили сме т. нар. „диво къмпингуване“ , защото както една маса или шезлонг разрушава дюните, така и една паркирана кола и палатка поставена върху тях също ги разрушава. Глобите също отпаднаха по отношение на пренощуването, но то също отпадна“, посочи министърът на туризма.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички