Балтова: Френските туристи се завръщат в България


Балтова: Френските туристи се завръщат в България
Снимка: Пресцентър МТ

2560

Резултатите от зимния сезон са добри и обнадеждаващи, и без сериозни рекламации. Същото се отнася и за приходите – има ръст за месеците януари и декември. Очаква се да има и за месец февруари. Това каза служебният министър на туризма доц. Стела Балтова (на снимката в средата).

Тя съобщи, че от началото на годината до края на месец април България е вчела участие и ще участва в 28 изложения.

"Представяме са като целогодишна туристическа дестинация, така както е залегнало в маркетинговата програма на България в областта на туризма. Изложенията показаха, че към България има интерес не само традиционно към морските ваканции, но и към културно-исторически пътувания и семейните почивки. Франция ще бъде една от новите дестинации, които ще започнат това лято да се връщат към България", каза Балтова пред БНР.

Данните от немския пазар са изключително интересни. Най-големият туроператор за България DER Touristik предвижда ръст от 26%. Рекламациите за страната са под 2%.

10% е очакваният ръст на руския пазар. Данните показват, че има засилено търсене на детските почивки с включени обиколни турове, както и такива, комбинирани с чуждезиково обучение у нас, каза доц. Балтова.

"Беше постигнато с тяхната асоциация на туроператорите да имаме активно участие на тяхната интернет страница, да се създаде онлайн академия за България, да се създадат и уебинари", допълни министърът.

Проблемът с недостига на квалифицирани и компетентни кадри в туризма е реален и изключително съществен на всички нива. Цялостното му решаване изисква много последователни усилия, смята доц. Балтова.

"Да, възнагражденията трябва категорично да бъдат подобрени. Обсъждала съм тези възможности с представители на бизнеса, със Съюза на хотелиерите. Работим заедно, за да решим този въпрос. В Германия проведох среща с настоящия генерален секретар на Световната организация по туризъм, когото информирах за този проблем, свързан с трудовите ресурси. Липсват ни шофьори на автобуси, които да карат туристите, липсват сервитьори, камериерки. Той ми обърна внимание, че надали внасянето на кадри ще реши въпрос", заяви още тя.

По думите на Балтова министерството на туризма формира нов подход към кадрите.

"Ще разработим система за тяхната мотивация. Създала съм работна група, която вече започна своята работа. И в момента, в който имаме първото си предложение, ще го обсъдим със Световната организация по туризъм и след това ще разширя работната група с представители на други институции и бизнеса, за да можем да създадем такава концепция за третиране на проблема с кадрите в туризма, при която да имаме положителен резултат", заяви министърът.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички