Бизнесът не е съгласен с премахването на преместваеми обекти от плажовете


Бизнесът не е съгласен с премахването на преместваеми обекти от плажовете
Снимка: БГНЕС

3363

Срещу премахването на преместваемите обекти по плажовете се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Идеята за мярката е на Министерство на туризма.

Преместваемите магазини и заведения работят на пазарен принцип в условията на конкуренция помежду им и единствената логика за съществуването им е, че към тях има търсене от страна на туристите. Намеренията за премахване от всички плажове на преместваемите обекти с изключение на тези за спортни дейности ще създаде неоправдан икономически риск в няколко направления. Това пишат в отворено писмо до ресорното министерство от АИКБ. В него се посочва, че нейни членове са над 10 хил. компании, осигуряващи работа на над 500 хил. души.

Липсата на обекти за храни и напитки там, където са туристите, може да доведе до запълването на тази празнина от фирми и физически лица от сивия сектор, които да предлагат на плажа нерегламентирани храни и напитки, допълват от асоциацията.

От друга страна, чуждестранните и българските гости, които са на Черноморието без включено изхранване в туристическия пакет, ще са принудени да решат проблема, като внасят и консумират на плажа храни и напитки, купени другаде, което ще ни върне в годините далеч преди 21 век, смятат в асоциацията.

Според тях всичко това ще навреди на образа на България като туристическа дестинация за качествен туризъм и ще обезсмисли усилията и успехите в последните години за развитие на съвременни видове туризъм като конгресния и голф туризма, които привличат в страната най-висок клас чуждестранни гости.

В писмото се допълва още, че подобни промени следва да бъдат консултирани с бизнеса.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички