Близо половин милион българи ще пътуват по празниците


Близо половин милион българи ще пътуват по празниците
Снимка: Pixabay

3350

Над 450 000 ще бъдат пътуванията извън и във вътрешността на страната за поредицата от почивни дни. Това каза Румен Драганов, председателят на Института за анализ и оценки в туризма, пред "Фокус". По думите му около 90 000 българи ще пътуват в чужбина.

Морските хотели работят много интензивно. Много малка част от тях започнаха да затварят и това са основно тези в по-отдалечените райони. Туристическият сезон ще продължи там и през есента, някъде до 18 октомври. Цените са със значително намалени от около 20%. Есенният туристически сезон се оказва много динамичен. 1,2 млн. са приблизително чужденците, които ще посетят страната ни в този период. Една голяма част от тях идват вече с цел балнео, спа и културен туризъм“, обясни той.

Румен Драганов добави, че се увеличават пътуванията към селските райони. По думите му се развиват кулинарният, фестивалният туризъм и екстремният туризъм.

Междувременно от "Пътна полиция" заявиха, че се очаква 100 000 автомобила да напуснат столицата за предстоящите четири почивни дни.

„В момента движението е спокойно, има натрупвания на автомобили по някои възлови кръстовища, но не е толкова сериозно. В късния следобед се очаква масово напускане на хора от София”, посочи шефът на КАТ към СДВР комисар Тенчо Тенев. Най-натоварено движение се очаква по булевардите „Цариградско шосе” и „Ботевградско шосе”.

„Този път обаче най-вероятно ще има натоварване и в посока стария път за Перник – в района на Владая, тъй като се очаква хората масово да отидат към Гърция. Според прогнозите, там времето ще е хубаво”, коментира Тенев.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички