Чадърите и шезлонгите по родните курорти поевтиняват от догодина


Чадърите и шезлонгите по родните курорти поевтиняват от догодина
Снимка: Pixabay

3197

От 2017 г. в курортите по Черноморието за чадър или шезлонг ще се плаща до 4 лева. Това каза на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде "Фокус".

Ангелкова обясни, че на днешното заседание на МС e приета методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение за плажовете, както и решение за определяне на минималните критерии, които следва да бъдат включени в процедурите, които се подготвят за избор на концесионер на морски плаж.

"Основното в тях е, че с оптимизирането на днешната методика отчитаме спецификите на плажовете, като основно тя е в посока на намаляване на цените на чадъри и шезлонги, на плажни принадлежности, предлагането на допълни услуги", обясни министърът на туризма. "Разбира се, като се вземат предвид всички тези услуги, които са неразделна част от методиката, се оптимизира и първоначалната база на концесионното възнаграждения. С решението на МС за определяне на минималните критерии даваме 40% тежест при предлагането на минимална цена за брой чадър и шезлонг, както и 40% тежест на концесионната ставка", поясни тя.

Министърът допълни, че освен това във определената формула ще бъдат включени във всички процедури за определяне на концесионер на морски плаж базова цена за чедъри и шезлонги, която зависи от местоположението на плажа. "Ако се намира на територия с население под 10 000 души - 2 лв., над 10 000 души - 3 лв., в национален курорт - 4 лв. Предстои новите процедури, които обявим до края на годината да бъдат по тази нова методика, с което със сигурност цените на чедъри и шезлонги от следващото лято ще бъдат драстично по-ниски", каза още Ангелкова.

Тя уточни, че това е базова цена. "Даваме 40% тежест в самата процедура за този концесионер, който е дал най-ниска цена за един брой чедър или шезлонг. До края на годината планираме да обявим минимум 15 процедури за концесии за тези, които договори изтичат, те са с приоритет. Пример са Дюни - Юг, Поморие - централен плаж, трите плажа на Св. Влас и др.", поясни още тя.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички