Частният замък попаднал в 100-те туристически обекта поради техническа грешка


Частният замък попаднал в 100-те туристически обекта поради техническа грешка
Снимка: www.zamaka.bg

4544

Техническа и персонална грешка е включването на готическия замък атракцион в книжката със 100-те национални исторически обекта. Това съобщи изпълнителният секретар на съюза Венцислав Удев пред БТВ.

Социалните мрежи гръмнаха от възмущение, след като на корицата на книжката, на която туристите събират печати от 100-те национални туристически обекта, се появи замъкът в Равадиново.

От тези книжки са отпечатани 1800 броя и те ще бъдат изтеглени, обеща Удев. Идеята била да се предложи на замъка да се рекламира в книжката срещу заплащане, но на вътрешните страници. Служител на туристическия съюз на своя глава изпратил писмото на собственика на атракционна и решил да го постави на първа страница срещу 3000 лв. Той бил наказан с административна санкция, а съюзът най-вероятно ще върне пърите на собственика на атракциона.

Управителят на замъка Янко Кръстев отново показа писмото и обяви, че те са спазили всички правила и процедури. Относно обвиненията, че замъкът е кич, той напомни, че проектът и инвестициите са частни.

Професорът по културна антропология Ивайло Дичев обяви, че е масова практика последните години да се строи такъв „кич”. Кичът е имитация, нещо което се прави бързо, уточни той. Според проф. Дичев по-големият проблем, е че подобни бутафорни проекти се финансират с евросредства. Той даде за пример палатките и манекените в село Мезек в Родопите и „античната стена” от пластмаса в Раднево.

Археологът проф. Николай Овчаров обясни, че тези проекти са т. нар. „меки мерки”, за които настоявал Европейският съюз. Той призова да не се омаловажава реставрацията на много исторически обекти с евросредства. Овчаров даде за пример проектите, по които е работил, като Перперикон и Велики Преслав, както и възстановяването на две църкви във Велико Търново.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички