Драганов: Прогнозите за силен зимен сезон са реални


Драганов: Прогнозите за силен зимен сезон са реални
Снимка:

1611

Прогнозите за ръст на чуждестранните туристи през зимния сезон са напълно реални. Това каза директорът на Института за анализи и прогнози за туризма Румен Драганов във връзка с обявеното от министъра на туризма Николина Ангелкова, че се очаква увеличение на чуждестранните туристи през зимния сезон с 5-7 %, предаде "Фокус". 

"Тази прогноза се дължи на два фактора. Единият е увеличаването на процента на предварителните записвания, който надхвърля 20% към момента, вследствие на срива на английската валута спрямо еврото от началото на годината, който още в края на предходния зимен сезон направи така, че над 1500 англичани и ирландци да се запишат за предварителния сезон 2015-2016 заради изключително благоприятния курс. Тогава еврото се срина с близо 30%, както и швейцарският франк, американският долар, японската йена и стана изключително изгодно за пътуване на туристите, които заплащат в такава валута", обясни Драганов.

"Освен това предварителните записвания добавят още около 30% по-ниска цена за тези, които се записват", допълни той. Като втори фактор Румен Драганов посочи доброто име на българските зимни курорти. "В последните няколко години България е на шесто място на английския пазар като туристическа дестинация за зимен ски туризъм. Но също така в последните години видяхме едно силно увеличаване на интереса от съседни страни", отбеляза той.

По думите му на първо място по това отношение е Турция, където увеличението в последните години се движи в рамките на 40% средно годишно и надеждите са и тази година интересът към Пампорово и Боровец да продължи да оказва това влияние. "В същото време се засилва търсенето на услуги, като балнео, спа и уелнес, които станаха много популярни, както на съседни пазари, главно Румъния, Сърбия и Гърция, така и на европейски пазари, тъй като ние имаме все повече туристи от Европа, които ползват българските спа курорти през зимата", заяви още Драганов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички