Ексурзоводите ще се явяват на изпит пред Министерство на туризма и Светия синод


Ексурзоводите ще се явяват на изпит пред Министерство на туризма и Светия синод
Снимка: iStock/Guliver

3311

Екскурзоводи ще се явяват на изпит пред Министерството на туризма и представители на Светия синод. Освен тях в комисията може да има експерти и от министерствата на спорта и науката и образование, БАН, Българската патриаршия и браншови, продуктови и професионални туристически сдружения. Член в журито се очаква да имат от Асоциацията на екскурзоводите в България, посочи Николай Миндов, председател на организацията, пред "Монитор".

Очаква се изпитната комисия да се състои от около 10 човека. Официално какво ще съдържа въпросникът все още не се знае. Но според бранша трябва да има въпроси от областите история, география, образование, здравеопазване, религия и дори политик. Екскурзоводът трябва да има богата обща култура, коментира Миндов. И допълни, че туристите очакват той да знае всичко и задават всякакви въпроси. Дали тези теми ще бъдат включени във въпросника ще стане ясно след 2 седмици, когато се очаква да бъде готов и да се публикува за обществено обсъждане.

До 26 юни трябва да е готова и методиката за оценяване на желаещите да бъдат екскурзоводи. От ведомството уточняват още, че критериите за оценка и областите от знания, застъпени във въпросника, ще бъдат обявени предварително на кандидатите, като се публикуват на официалната страница на министерството. Освен това със заповед на министъра на туризма се определят денят и часът на провеждане състава на комисията за провеждане на изпита, както и допуснатите до него кандидати.

Датата и списъкът на участници се посочват 14 дни преди съответната дата. Предстои да бъдат одобрени начинът на провеждане на изпита. Предвижда се той да се провежда два пъти в годината и само в сградата на Министерството на туризма. За по-добрата защита на професионалните интереси на екскурзоводите се работи в тясно сътрудничество с висшите учебни заведения, които имат дългогодишен опит в областта на туризма и екскурзоводството, уверяват още от министерството.

Очакванията на гилдията са тези изпити да доведат до повишаване на качеството на услугата. Хубаво е да се види какво знаят хората, посочи още Миндов. И допълни, че има много много центрове, в които се обучават екскурзоводи, но не се знае дали дават еднаква квалификация. По думите му интерес има, като само в София годишно около 30 нови екскурзоводи започват работа.

До този момент изпит за придобиване на правоспособност по професията „екскурзовод“ не е провеждан. Професията може да се практикува от хората, който имат сертификат от ведомството на туризма и са вписани в националния регистър на ресорното ведомство. Въвеждането на изпити за проверка на професионалната квалификация обаче няма да засегне екскурзоводите, които вече имат този документ. Той ще се държи само от хората, които ще искат за вбъдеще да практикуват професията.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички