Хотелите от по-висока категория ще бъдат обозначавани със специален етикет


Хотелите от по-висока категория ще бъдат обозначавани със специален етикет
Снимка: БГНЕС

2558

Министерство на туризма разработва доброволен етикет за качество, който ще отличава висококатегорийните хотели. Този етикет ще позволи на тези хотели да отговарят на международните стандарти за качество. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проучен е опитът от другите страни за такъв етикет, който да отличава висококатегорийните хотели и ресторанти и затова е доброволен, за да може по преценка на бизнеса той да се въвежда, но да гарантира, че храната, която се консумира на тези места отговаря на Българския държавен стандарт (БДС). Стимулът за тези хотели и ресторанти, чиито услуги ще поскъпнат, да бъдат мотивирани да получат този етикет, защото ще бъдат конкурентни на световните хотели и ресторанти.

“В момента сме на етап да изберем какви да са задължителните условия, които да бъдат включени, за да се дава този етикет за качество”, посочи Ангелкова, цитирана от БГНЕС. Този етикет ще бъде включен като отделна глава или част от Закона за туризма и ще бъде приет подзаконов нормативен акт с критериите, които ще бъдат разписани.

Тя обясни, че един от тези критерии ще бъде използването на български храни и напитки, които се произвеждат по БДС.

Най-голямата ниша, която съществува в момента в сектор “Туризъм”, е високата категория туристи, които искаме да привлечем. В момента страната ни е разпозната като дестинация “среден клас” туристи, а имаме потенциал да привлечем по-богати посетители и според министъра имаме шанс до 5-10 г. да се позиционираме и на висококатегорийния пазар. За тази цел се водят разговори и с висококатегорийни хотелски вериги, които да стъпят на пазара ни, за да имаме припознати световни марки.

Ангелкова заяви, че за 2015 г. има 4% ръст във висококатегорийните хотели, а до 5 години се работи този процент да стане поне 20 на сто.

Все още не е ясно с колко ще поскъпне услугата, която ще предлагат тези хотели и ресторанти. “Тези критерии ще бъдат свързани с обслужването, материалната база, общата програма, която се предлага и т.н.”, обясни тя.

Министърът каза, че за последните 10 години туристопотокът към страната ни е нараснал с 40% от 5 млн. през 2005 г. до над 7 млн. души през 2015 г. “Има проблем с персонала в курортите. Предприели сме мерки както от наша страна, така и от страна на бизнеса. Затова и създадохме Съвета за кадрите в туризма. Работим в тясно сътрудничество с Министерство на образованието и Министерство на труда и социалната политика, за да може студентите да работят по 6 месеца.

Тя обясни също, че се обсъждат възможностите и за внос на кадри от трети страни, но това е по-бавен процес.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички