Най-голям е ръстът на немски и полски туристи, отчете Ангелкова


Най-голям е ръстът на немски и полски туристи, отчете Ангелкова
Снимка: БГНЕС

3596

Данните за туристическия сезон са много положителни. За първите шест месеца на годината имаме 15% ръст, което се равнява на 3,1 млн. туристи. Това е най-добрият резултат от 1990 г. насам, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Bulgaria on Air. 

Тя се надява тези темпове да се запазят до края на годината, за да бъде 2016 най-успешната за туризма. 

"Още от миналата година май месец стартирахме преговорите за лято 2016 година. Това, което се случи в Турция и това, което данните показват е, че най-вероятно ще има отлив на български туристи към Турция”, обясни Ангелкова. По думите й това ще стане по-ясно с данните от юли и август месец.

За първи път има и ръст за юни месец и посочи, че освен това, приходите от нощувките за юни е много осезаем – 163 млн. лв., което е над 20% ръст.

„Най-голям е ръстът на немски туристи, като за първото полугодие е около 40%, а само за юни месец е 65%. В абсолютни стойности те са на първо място, защото са около 300-400 хиляди. Най-голям ръст обаче в сравнение с предишни пътувания имаме от Полша. Там ръстът е 100% за първото шестмесечие, а само за юни месец е 177%”, заяви Ангелкова и добави, че Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари.

Министърът на туризма посочи още, че за миналата година са били на първо място и тази година ръстът им за юни месец е 44%, а за първото полугодие 15%.

„Германия и Русия също са устойчиви. Успяхме да си върнем руските туристи, благодарение на усилията на премиера и подкрепата на цялото правителство. Ръстът от руския пазар е от 20 до 30%. Той стана в последната минута в зависимост и от курса на рублата, който се променя. Великобритания също е в топ 10. Към момента имаме ръст от 15% на британски туристи на база на първото шестмесечие. Изкачваме се в топ 5 на база на заявения им интерес”, коментира Ангелкова.

Според нея България е позната като дестинация за слънце и море. „Като министерство искаме да разнообразим, защото идеята е да надграждаме основните ни продукти, а именно да се фокусираме върху културно-историческия туризъм, балнео и спа туризма, екотуризма”, каза още Николина Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички