Няма съществени нарушения в заведенията и хотелите, твърди КЗП


Няма съществени нарушения в заведенията и хотелите, твърди КЗП
Снимка: БГНЕС

2403

Заведенията и хотелите са готови да посрещат гостите си. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) пред журналисти, предаде БГНЕС.

„Активно осъществяваме контролна дейност в хотели, ресторанти и нощни заведения. До момента сме извършили над 700 проверки в различни обекти. Заведенията и хотелите са готови да посрещат гостите си. За момента не се наблюдават съществени нарушения. Около 6-7% от тези проверки са открити нарушения. Ние се занимаваме със съответствието на категоризацията и поет ангажимент от туроператор, а в последствие потребителят не е получил или е получил частично изпълнение. Следим дали се дава точна и пълна информация на клиентите в заведения, като дали менютата са с посочени цени в левове и грамажи“, обясни Маргаритов.

Той посочи, че голяма част от жалбите касаят това, че човек си е избрал хотел с еди колко си звезди, където очаква да получи определена услуга, но е бил въведен в заблуждение.

Председателят на КЗК съветва още с избора на пакетно пътуване да се уверим, че когато избираме туроператор той съществува действително, има застраховка професионална отговорност и това, което предлага съответства на истината. „Потребителите да проверяват по-внимателно параметрите на това, което смятат да си запазят като пътуване. Ако възникне проблем на място потребителят трябва да заяви пред хотелиера или ресторантьора му, че знае, че правата му се нарушени, очаква той да предприеме нещо и ако това не се случи ще бъдат сезирани контролните органи. Това често дава резултат и се намират и добри практики“, обясни Димитър Маргаритов.

От 21 500 жалби за 2016 г. около 4-5% са за проблеми в сферата на туризма.

Маргаритов бе изслушан от ресорната комисия. Пред членовете на комисия той обясни, че през 2016 г. най-много са жалбите срещу телекомуникационните оператори, следвани от естествени монополисти.

Относно черния петък, КЗК е направила извънредна проверка на повечето места. От нея станало ясно например, че търговец в онлайн магазин вдигнал цената на стока, която намалил след това. Оказало се, че след това регулярната стока е била на по-ниска цена.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички