Очакваме над 10% ръст на румънските туристи


Очакваме над 10% ръст на румънските туристи
Снимка: БГНЕС

2200

Очаква се над 10 - 11% ръст на посещенията от Румъния тази година. Румъния е изключително интересен съседен туристически пазар, номер едно като пристигащи туристи. Това каза министърът на туризма Стела Балтова.

По думите ѝ румънските туристи през последните 10 г. и повече си разменят местата с германските туристи по брой на пристигания, но Румъния е изключително интересен съседен пазар.

"Освен контакта „Business-to-business“ трябва да има и контакт с крайния потребител. „Business-to-business“ е изключително важен и особено от гледна точка на това ние да представим възможностите за краткотраен туризъм в България. Средният престой на туристите в България е някъде около 2,4 - 2,5 дни, а краткосрочните пътувания са изключително добър вариант за развитие на България, в действителност превръщането ѝ в целогодишна туристическа дестинация", каза още Балтова пред "Фокус". 

По думите ѝ румънците идват в България не само за морски туризъм. "Те идват изключително много за пътувания в страната и с оглед на това правим на 30 април форум в Букурещ, на който форум очакваме да се срещнат над 100 представители на туристическия бизнес от двете страни, включително и представители на общини, това е „Business-to-business“ форум. Очакванията са ни отново от румънския пазар да имаме над 10-11% ръст тази година. Там интересите са освен за морските почивки, също така и за City breaks посещения, което е също една възможност за целогодишен туризъм у нас“, каза още министър Балтова. Според нея създаването на общи маршрути и туристически проекти между страните на Балканите би било в ползва на туризма на само у нас и в Румъния, но и на съседна Гърция, Македония и Сърбия.

"Ако направим един такъв продукт, той ще ни позволи действително да апелираме съвместно към откриване на нови авиолинии, които да пристигат в тези дестинации. Трудно е да се каже, че към момента има такива готови продукти. Трудно е да се каже, но за сметка на това вече трета година е изложението "Go to Balkans“ през есента на всяка година. По време на това изложение в действителност туроператори от балканските страни вече работят по създаването на такива продукти. Аз мисля, че ако и ние на национално ниво започнем да обсъждаме това, най-вероятно ще се стигне в скоро време до един такъв интересен общ продукт и между Румъния и България и между някои други от нашите съседи“, каза още министърът на туризма Стела Балтова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички