Оплакваме се на горещ телефон, ако на плажа има много платени чадъри


Оплакваме се на горещ телефон, ако на плажа има много платени чадъри
Снимка: Thinkstock

3356

При три проби без проблем на водата един плаж се счита за чист. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова отново повтори, че 50% от плажните зони трябва да е свободна от платени чадъри. Оплаквания ако не е така ще се подават към нас, добави министърът. Тя заяви, че на всеки плаж щяло да има табели с контакти, където да можеш да се обадиш – горещ телефон, 24 часа. Няма как концесионерите да махнат табелките, смята министърът на туризма, според когото имало разговори с всички концесионери по въпроса.

От 2017 година пък ще се прилага категоризация на плажовете в четири вида, но тепърва това ще се уточнява и механизмът ще се изчиства. Освен това от догодина цената няма да е определяща за това кой ще спечели концесията – ще има точкова система, в която особено внимание ще се отделя на комфорта на туриста. Ангелкова каза и, че не се очаква драстично увеличение на цените на шезлонги и чадъри по Черноморието, а от догодина, с новата категоризация, щяло да има намаление.

От Нова телевизия припомниха лятото на 2015 година и един от плажовете, които бяха затворени заради замърсяване – този в Лозенец. По думите на кмета на Царево Георги Лапчев за осем месеца с помощта на държавата при плажа на Лозенец са изградени съоръжения, които да спрат отпадните води, довели до затварянето на бреговата ивица през миналата година.

Ангелкова говори и относно ползването на български продукти в туристическия ни бранш. Става въпрос само за продукти с български държавен стандарт. Вече има подписано споразумение с Министерството за земеделието и храните (МЗХ). Всеки хотел, който ползва такива продукти, ще има специален стикер. Той ще бъде подновяван всяка година, но все още се доуточнява точната методика.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички