Откриха проблеми с качеството на водата в шест басейна в София


Откриха проблеми с качеството на водата в шест басейна в София
Снимка: Actualno.com

5016

В шест басейна в столицата са открити несъответствия по отношение качеството на водата по химични показатели. Два от тях имат несъответствия и по микробиологични показатели. Това става ясно от думи на Мариана Петрова, главен инспектор в отдел "Здравен контрол" в Регионална здравна инспекция - София, пред БНР.

"Държавният здравен контрол в плувните басейни се извършва системно, без предварително уведомяване. За София са вписани 48 открити плувни басейна. Към момента те са обхванати с 96 проверки в тях и над 140 проби плюс тези, които са с тридневните поредни проби преди пускането им в експлоатация", коментира тя.

Експертът обяснява, че при открити несъответствия басейните се затварят, докато водата им не е в нормите. "Колкото по-бързо успее управителят да приведе качеството на водата в съответните норми, толкова по-бързо и самият басейн подновява работата си", допълни Петрова.

Досега са постъпили и 4 сигнала за неизрядна хигиена от страна на ползващи басейните, като по два от тях са направени проверки, но нарушения не се открити.

От собствениците на откритите басейни се изисква в началото на сезона да дават тридневни проби на Регионалната здравна инспекция, а след това - да правят и самостоятелни проби.

Снимка: Архив

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички