Отлични данни за селския туризъм у нас


Отлични данни за селския туризъм у нас
Снимка: БГНЕС

2741

Още в началото на лятото на тази година се наблюдава растеж по отношение на т.нар. селски туризъм - така, както сочеха прогнозите, съобщават от Асоциацията на българските села (АБС), посочвайки много добри предварителни статистически данни - не толкова далеч от 20% ръст на годишна база.

Според данните, прогнозата от март тази година за ръст на туристите от 15% спрямо същия период на 2016 година се случва, а в някои региони дори се надминава този ръст, отчитат към момента собственици на обекти за настаняване, в проучване на Асоциация на българските села. Същевременно резервациите за месец август запълват средно на 85% капацитетът за настаняване през делничните дати, а за почивните дни всички обекти за селски туризъм са запазени на 100%.

Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Сливен, Шумен и Русе, посочват от АБС.

Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция. Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих. Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички