Отново призиви за регламентиране на зоните за диво къмпингуване


Отново призиви за регламентиране на зоните за диво къмпингуване
Снимка: iStock/Guliver

2699

Зоните за диво къмпингуване по Българското Черноморие трябва да бъдат определени и регламентирани в законодателството. Това стана ясно по време на среща на министъра на околната среда и водите Нено Димов с председателя на Национална асоциация „Българско Черноморие" Димитър Канариев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След като местата за диво къмпингуване бъдат регламентирани, ще има ясни отговорности за осигуряването на вода, химически тоалетни, почистването на отпадъците и отпадъчните води, е казал министър Димов. В местата по НАТУРА 2000 също се допуска диво къмпингуване, но трябва да има регламент.

Канариев е посочил, че техните анализи показват, че има над 20 точки за диво къмпингуване по морето, включително в защитени територии, дюни и частни имоти. През летния сезон на тези места има над 10 000 човека, като през почивните дни нараствали до 20 000. Къмпингуващите по този начин замърсяват с пластмаса, бутилки, хартии, биологични отпадъци и палят огън, обяснил Канариев. Според него те оставят след себе си тонове отпадъци, които няма кой да почисти.

От Национална асоциация „Българско Черноморие" поставиха и проблема с липсата на общи устройствени планове в някои общини по крайбрежието. Канариев е посочил, че ако са били приети преди десет години, е нямало да се случи презастрояването по морето. Министър Димов е казал, че след като бъдат внесени в МОСВ, общите устройствени планове ще бъдат обсъждани и придвижвани за приемане.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички