Пистите в Пампорово отговарят на изискванията за обезпеченост, заяви Ангелкова


Пистите в Пампорово отговарят на изискванията за обезпеченост, заяви Ангелкова
Снимка: pamporovo.me

3453

Пистите в Пампорово отговарят на изискванията по Наредбата за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България, която действа за първи път през настоящия зимен сезон. По степен на сложност в курорта са определени 2 зелени писти, 2 – сини, 4 – червени и 2 – черни. Остават още 5 писти, които ще бъдат проверени допълнително, след като се натрупа по-голяма снежна покривка. Резултатите съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова и обяви, че в следващите седмици инспекциите ще обхванат Банско и Боровец, както и по-малките зимни курорти.

В събитието се включи и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, а в комисията, която проверява ски зоните участват инспектори на Министерството на туризма и КЗП, както и външни експерти от Българската федерация по ски, Българското ски училище и др., съобщиха от Министерството на туризма.

„Основната ни цел е да гарантираме безопасността на туристите, но искам да призова и всички практикуващи зимни спортове да бъдат отговорни към собственото си здраве и това на околните“, каза министър Ангелкова. Тя съобщи, че като цяло зимните курорти отговарят на изискванията, но до този момент те не са били разписвани и не е имало единни стандарти за безопасност. Браншът настоява от 80-те години на миналия век държавата да въведе регламентация в областта на зимния туризъм и любителското упражняване на снежни спортове. След близо 40 години чакане, първата стъпка в момента е направена като наредбата за ски пистите бе приета, а сега започват и фактическите проверки по нея. Факт е и наредбата за дейността на ски учителите, по която в момента текат обществените обсъждания. „Целта ни е да въведем единни стандарти и съвместно с бранша да набележим ефективни и работещи мерки“, подчерта Николина Ангелкова.

Друга новина от посещението в региона бе, че Смолян и Чепеларе ще се включат в билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм. До момента тя обхваща над 10 общини, а първоначалните резултати и интерес към нея са много добри. „Благодаря на кметовете за това сътрудничество. Мисля, че показахме, че подобни кампании могат да се правят с минимални средства, ако се подходи с професионализъм и координация“, подчерта Николина Ангелкова. Тя проведе и среща с кметовете от областта, с които обсъди мерки за насърчаване на регионалния туризъм и възможностите за инвестиции в сектора.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички