Плажните услуги ще поевтинеят, ако се свият концесионните плащания


Плажните услуги ще поевтинеят, ако се свият концесионните плащания
Снимка: БГНЕС

2136

Трудно би се осъществило предложението държавата да отмени таксите на концесионерите, а те от своя страна да предоставят безплатно шезлонги и чадъри за туристите. Това заяви председателят на Асоциацията на концесионерите на морски плажове Иво Стефанов пред БНР.

По думите му плажовете в България се стопанисват с концесия и под наем, а наемателите, съгласно сключените договори, вече са платили своите наемни цени за цялата година. При концесионерите ситуацията е, че се плащат май месец част от концесионните плащания, а останалата част се плаща в края на годината. Освен това, за да се направи такова нещо, трябва да има решение на Министерски съвет за промяна на всички концесионни договори и това е много трудно. Въпреки това е необходимо да се направи нещо в тази посока, тъй като размерът на концесионните и наемните плащания е определящ за цената на услугите, посочи той.

Според него ако бъдат намалени концесионните и наемните плащания, ще бъдат намалени и цените на услугите.

"Повече от 5-6 години в България цените на плажните услуги не са увеличавани, тъй като когато се увеличат цените посетителите спират да плащат услугите, работи се за повишаване на качеството на услугите. В различните плажове има различни условия и изисквания. Затова започнахме разговора преди няколко години с правителствата за различно групиране на плажовете, защото има разлика между изискванията на плажовете на Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци и изискванията на плажа на Ахтопол или Синеморец. На малките плажове сезонът е месец и нещо, а в големите комплекси сезонът е четири месеца. В големите комплекси има сериозен проблем, който възникна от презастрояването на плажовете и в момента плажовете не достигнат, защото се предлагат страшно много хотелски легла", каза още Стефанов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички