По-високите данъци в Гърция няма да се усетят от туристите


По-високите данъци в Гърция няма да се усетят от туристите
Снимка:

2718

По-високото ДДС в Гърция няма да се усети от джоба на българските туристи в северните курорти и няма да има осезаемо повишение на стоките и услугите там. Това каза Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина, пред "Фокус".

Според него повишението ще се усети в по-дълъг период от самите гърци. „В повечето курорти в северната част на Гърция, което касае българите, едва ли ще има някакво осезаемо повишение на цените, което да го усетят нашите сънародници, решили да пътуват за почивка и екскурзия или на разходка. По-осезателно ще е може би в островите като Родос, Хиос и други, където досега ставката беше 6% и сега става 13%“, каза още Петрински.

Той допълни, че увеличеното ДДС е само единият аспект. „Фактически новите данъчни ставки и такси ще се усетят по-скоро по джоба на гърците в един по-дълъг период от време, защото става въпрос за повишаване въобще на данъците в страната – налагане на допълнителни данъци върху алкохол, цигари. В един продължителен период от време в рамките на няколко месеца ще се усети по джоба на хората, които живеят в страната, а не толкова от страна на туристите. Ще се увеличат цените на недвижимото имущество, тъй като ще има по-високи данъци върху имотите“, каза още Иван Петрински.

Той допълни, че в Гърция има неписано правило да не се провеждат протести и стачки по време на активния туристически сезон, тъй като 25% от гърците са ангажирани с туристическия бранш. „Сътресения в социално-политическия процес до края на лятото не се очакват, но е възможно да има социално напрежение през есента, когато хората ще реагират на всички тези промени“, посочи Петрински.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички