Почти всички плажове в България са недостъпни за хората с увреждания


Почти всички плажове в България са недостъпни за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

3187

Почти 100% от плажовете са абсолютно недостъпни за хората с увреждания, които се придвижват със затруднение и в колички, твърди Грета Аспарухова от Бургас, позовавайки се на собствения си дългогодишен опит.

Тя твърди, че поставените на някои ивици скари водят просто до пясъчната ивица и там достъпът приключва. Грета е написала гневно писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова, в което настоява проблемът да бъде решен в кратък срок. Според нея за поредна година хората, ползващи инвалидни колички и тези с двигателни затруднения са изхвърлени от плана за достъпност до българските плажове по Черно море.

"Отдавна се поставя въпросът защо, когато се сключват концесионните договори, в тях не се включва клауза за достъпност на хора с увреждания и ако тя не бъде изпълнена, да следват санкции, включително и прекратяване на концесията", пише в писмото си Грета.

По нейни думи почти 100% от концесионерите нямат и идея какво значи достъпност. "Освен от личните ми опити да ида на плаж, това мое убеждение се потвърди и от разбиранията за достъпност на концесионер, който твърдеше, че плажът му е достъпен. Истината е следната: поставените дървени скари са като стъпала, които няма как да преодолея сама с количката си. Ако евентуално успея да стигна до плажната ивица, естествено с помощ от „публиката или от приятел“, там ме очаква рампа, която води точно до... пясъка без чадър или шезлонг", обяснява бургазлийката.

Според нея има няколко плажа, които са достъпни за хората с двигателни затруднения, но те могат да се ползват срещу 20-30-40 лв на ден, според местоположението. "Тези плажове са направени основно за чужди граждани или за българи с високи доходи, а достъпът до тях е много труден и се изискват идентификации, че си гост в съответния хотел (което е в нарушение на конституцията – плажовете са изключителна държавна собственост...). Поправете ме, ако греша, но за хората с увреждания няма нито един достъпен плаж, нито една достъпна тоалетна на територията на плажовете", казва още жената.

Тя споделя, че дискриминацията спрямо хората с увреждания с всяка година става все по-голяма и все по-брутална. "Държавата ни е зачеркнала като хора, като личности и като съществуване! На нас, индиректно, но абсолютно, ни е забранено да ходим на плаж или почивка, понеже 99% от хотелите не са достъпни, и тук говорим за хотели с 3 звезди и нагоре. Да ние не сме най-платежоспособните, но това не е по наша вина, а защото в държавата няма ясно установени и работещи правила, които да забраняват дискриминацията на хора с увреждания при кандидатстване и придобиване на работа", пише още в писмото си Грета Аспарухова.

По нейни думи хората с увреждания са изцяло изолирани от обществото и за тях се говори два-три пъти в годината по време на протести и по празниците. "През останалото време ние сме невидими и „невалидни“ - по институциите все още ни наричат „инвалиди“, категорична е тя.

"Крайно време е българската държава да помисли и за нас – хората с увреждания и да започне отнякъде да показва грижата си и за нас като нейни пълноправни граждани. Дори да е с нещо дребно – като концесиите на плажовете", казва в заключение бургазлийката.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички