Прекратилият дейността си туроператор бил прехвърлен на сръбски гражданин


Прекратилият дейността си туроператор бил прехвърлен на сръбски гражданин
Снимка: БГНЕС

2618

От октомври месец „София тур и Холидей“ е прехвърлена на сръбски гражданин, когото не можем да открием. Това каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Вчера направихме спешна проверка, но не беше открит абсолютно никой на адреса на фирмата „София тур и Холидей“. Те са две компании. Проблемната, за която са обявили, че изпада в неплатежоспособност е „София тур и Холидей“, която вчера с писмо разпространи това. На този етап чакаме допълнително информация да установим колко точно са пострадалите – тоест хората, които са закупили туристически пакети и няма да могат да реализират пътувания. В тази връзка в 15.00 часа правя спешна среща на изпълнителните директори на Алианц България, които са новите застрахователи, защото тук има едно странно обстоятелство, че се сменя застрахователя“, заяви Ангелкова, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ на 12 декември е сключена нова застраховка с „Алианц“, а допреди това е бил „Групама“. „Така че и двамата застрахователи каним заедно с представител на КФН, включително и с представители на компанията „София тур и Холидей“, които обаче са на ниско ниво, защото собственикът все още не може да бъде открит, за да можем да коментираме как и кога могат най-бързо да се изплатят обезщетенията на тези, които са закупили туристически пакети. Нямаме финална информация, очакваме днес да разберем колко точно е бройката на тези, които няма да могат да реализират своите пътувания“, допълни тя.

Ангелкова подчерта, че министерството е реагирало изключително прецизно и акуратно.

„Подадени са сигнали срещу фирмата „София тур и КО“, която не е обявена в неплатежоспособност. Там още март месец е подаден сигнал при нас. Знаете, че Министерството на туризма, съгласно действащия Закон за туризма трябва да препрати сигнала по компетентност на КЗП. Затова и в новите промени настояваме за туристически инспекторат, за да може изцяло да се затвори цикълът и да се реагира максимално бързо. КЗП е направила необходимата проверка“, обясни министърът. Николина Ангелкова уточни, че при тях постъпва отговорът след два месеца – т.е. в края на април, началото на май месец, в който се твърди, че няма нарушения, които да стартират процедура за заличаване от регистъра на туроператорите. „Това е фирма „София Тур и КО“, която не е обявила неплатежоспособност. Тук говорим за втора фирма „София тур и Холидей“, която всъщност обявява такава. Това са две различни юридически лица. По отношение на първите Министерството на туризма е реагирало изключително адекватно и своевременно, съобразно информацията. За „София тур и Холидей“ няма постъпила такава информация преди 6 месеца. Това, което до момента установихме е, че тази компания октомври месец сменя собственика си, прехвърлена е на сръбски гражданин, който не можем да открием“, допълни Ангелкова и отново подчерта, че очаква в 15.00 часа днес да разбере допълнително информация.

„Дотогава апелирам към всички, които са закупили туристически пакети, да сигнализират в министерството. Надявам се, че застрахователите ще имат повече информация, която ще ни споделят. Появи се информация в сайта на туристическата компания, че застраховката е с 1 млн. покритие, при нас официално е 450 000 лв., което отново показва доста сериозно разминаване“, каза още Николина Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички