През 2015 г. посрещнахме 7 млн. туристи, заяви Ангелкова


През 2015 г. посрещнахме 7 млн. туристи, заяви Ангелкова
Снимка: БГНЕС

2942

Независимо от трудната 2015 г. посрещнахме повече от 7 милиона чуждестранни туристи. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 33-то Международната туристическа борса "Ваканция & СПА ЕКСПО", предаде "Фокус".

Министърът заяви, че за нея е удоволствие да открие тази борса, която определи като изключително важна за нас. "Всяка поредна година броят на участниците се увеличава. Тази година той достига почти 400 и това е голяма признателност за усилията, които се полагат, така че България да се превръща в целогодишна, разпознаваема, привлекателна туристическа дестинация", обясни тя.

По думите ѝ миналата година сме посрещнали повече от 7 милиона туристи - чуждестранни граждани. "Броят на нощувките е около 21 милиона. За път през 2015 г. преминахме психологичната граница приходи от 1 млрд. лева само от нощувки. От тях 8 млн. лв. са реализирани от български граждани", поясни Ангелкова.

Ангелкова посочи, че по данни на всички зимни курорти се очаква добър и успешен зимен туристически сезон. Тя подчерта, че за първи път в България има два последователни старта на Европейската купа по ски алпийски дисциплини жени в Пампорово, а утре са в Боровец. "Всичките форми на планинския туризъм трябва да се развиват. България трябва да използва максимално неговия потенциал и да създава условия до нашите планини - за екологичен достъп до лифтове, които са най-екологичният транспорт", добави тя.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички