През 2018 г. в Китай ще има български туристически форум


През 2018 г. в Китай ще има български туристически форум
Снимка: Министерство на туризма

5413

Подготвя се туристически форум на високо равнище между България и Китайската народна република, който да се проведе в Пекин през пролетта на 2018 г. По този повод днес министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Джан Хайджоу, извънреден и пълномощен посланик на Китайската народна република. Планираме събитието да се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, обясни министър Ангелкова. И посочи, че това ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива „ЕС-Китай 2018 - година, посветена на туризма“ („2018 EU-China Tourism Year“).

Идеята е с форума в китайската столица да се даде сериозен тласък на развитието на туризма между двете държави. За събитието България ще покани и представители на Европейската комисия, както и на съседни страни, обяви пред госта министър Ангелкова. Провеждането му бе обсъдено в Будапеща по време на Шестата среща на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай („16+1“) миналия месец, където се срещнаха премиерите на България Бойко Борисов и на Китай Ли Къцян, съобщиха от Министерство на туризма.

В българската делегация за форума в Пекин догодина ще бъдат представители на туристическия бизнес и от всички сфери на икономиката. Идеята е туроператорите от двете страни да стартират конкретни съвместни проекти. Министър Ангелкова и посланик Джан Хайджоу обсъдиха и възможността за откриване на директна авиолиния между двете държави.

Обмисля се да бъде открит и български туристически информационен център в Пекин, съобщи още министър Ангелкова. Тя обясни, че той ще бъде втори, след като през септември беше открит такъв център във финансовата столица Шанхай. Н.Пр. Джан Хайджоу заяви, че това е много добра идея, и препоръча българските центрове да работят с местните туристически организации.

Китайската страна отдава голямо значение на двустранните взаимоотношения с България в сферата на туризма, каза Н.Пр. Джан Хайджоу. Той коментира, че КНР ще предприеме конкретни дейности за популяризиране на страната ни като туристическа дестинация за четири сезона. И отбеляза също, че част от подготовката на форума на България на високо ниво ще е и планирана размяна на визити на български туроператори в Китай, както и на китайски организации и туристи в България.

Н.Пр. Джан Хайджоу пое ангажимент да съдейства за бъдещи общи инициативи, както и за организацията на съвместни събития у нас и в Китай.

За първите 10 месеца от годината посещенията на китайски туристи в страната са над 24 хил., като се отчита ръст от 44,5% в сравнение със същия период на 2016 г. Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В периода януари-октомври 2017 г. те са се увеличили с 12,7 на сто.

 

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички