Путин помолил Борисов да пазим руските туристи


Путин помолил Борисов да пазим руските туристи
Снимка: БГНЕС

2878

Когато говорих с президента Путин и го помолих да върне руските туристи в България и той изпълни това свое задължение, той ми постави само едно условие - да се грижа за тях и да ги пазя от терористичен акт. Виждате какво е в Европа всеки ден. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след откриването на офиса на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в София. Министърът на финансите Владислав Горанов и вицепрезидентът на ЕИБ Вазил Худак също участваха в церемонията. На нея бяха поканени множество посланици, бизнесмени, както и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Премиерът за втори път днес заяви, че ако "стане война, България, като член на НАТО, става цел на Русия".

"България член на НАТО ли е? След като е член на НАТО и след като НАТО приема Русия като основен военен противник, нашата отбранителна доктрина е насочена срещу тях", уточни премиерът.

"В същото време сме казали - трябва да работим максимално добре, прагматично, за да има руски туристи, интерконектор за европейския газов хъб и да се борим заедно срещу тероризма“, заяви Борисов. По думите му затова на посещение идва в България и руският главен прокурор Юрий Чайка.

"В доклада военните са отразили това, което имаме като заплаха, ако стане война. Тогава България става цел като член на НАТО“, допълни Борисов.

За това дали България ще поиска отпадането на санкциите срещу Русия, премиерът заяви, че това не са решения, които се взимат от една държава.

"Тъй като България търпи много загуби от санкциите, очакваме да докараме през европейския газов хъб и руски газ, за да стане още по-мощен. Ние ще водим такава политика – прагматична, която да е в полза и на двете държави, и на целия ЕС. Разликата с предишните управляващи е, че първо поставяме ЕК, общият европейски интерес. Убеждаваме ги, че това европейски интерес“, каза премиерът.

По време на събитието Борисов заяви, че това е банката на европейските държави (бел. ред. - ЕБВР) - символ на прозрачност и правилно управление на проектите. "Това е огромен финансов динозавър, но и признание на стабилната банкова система", категоричен беше премиерът.

"България е една от малкото страни, в които не само няма евроскептицизъм, но и народът вярва, че това е най-правилният път, по който трябва да вървим", категоричен беше премиерът.

Той изнесе и данни, според които през 2016 година отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 милиона евро.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички