Работи добре и почивай добре


Работи добре и почивай добре
Снимка: Lucky Bansko

4183

Забързаният живот на всеки един от нас понякога ни оставя в безпомощна ситуация, когато сме затрупани от всекидневните ни задачи. В такива моменти като че ли имаме нужда от още един чифт ръце, за да се справим с всичко, надвисващо над нас от шкафовете, чекмеджетата, папките в хард драйва, стария визитник и календара на телефона.

Защо ли понякога се оказва така, че дори денонощно да работим по въпроса, ние пак и пак не успяваме да се справим с всички тези задължения? Възможно ли е да сме толкова преуморени, че дори да не го забелязваме?

Много от нас всеки ден се питат какво да направят, за да добият форма и да я поддържат. Безспорно е, че за да работим ефективно, без това да се отразява зле на здравето ни, ние винаги трябва да сме добре отпочинали.

Ако сте се занимавали със спорт, може би знаете, че почивката е може би не е голям процент от тренировката, но за сметка на това е особено важна част от нея. Само по този начин можем да дадем възможност на мускулите ни да се възстановят. Не бива да забравяме, че като релаксираме, ние всъщност позволяваме и на метаболитните процеси в организма ни да се засилят. Имайте го предвид, ако свалянето на някой и друг килограм е част от спектъра на вашите цели.

Това важи с още по-голяма сила за хората, които вследствие на някаква травма, заболяване или претоварване, са се сдобили с хронична болежка, която току напомня за себе си. Много е вероятно те да имат нужда от още по-дълги и чести почивки, за да успяват да поддържат темпото на работа, като отговорят на собствените си очаквания и не допускат да изостават от физически здравите си колеги.

Когато случаят е такъв, най-добре е да се консултираме с лекар или професионален терапевт, който да ни изготви примерна програма за натоварване и почивки регулярно или през периода на възстановяване.

Добре е също така да изберете място, където можете да съчетаете полезното с приятното, като се погрижите за здравето си, докато сте на ваканция. Спа центровете са добро място, където можете да релаксирате качествено. Оптимално би било по възможност да отседнете в хотел с басейни и комплекс за спа процедури, за да можете да прекарате максимално време в грижа за себе си.

Когато става дума за почивка, никога не трябва да мислим само за релакса на физическото ни тяло. Не бива да забравяме и за душевния си покой. Някои хора, обикновено онези, които имат по-хладна диспозиция в сравнение с останалите, са склонни да не признават дори пред себе си, когато нещо ги безпокои.

Това е опасно, защото се отразява на дългосрочното ни здраве и щастие. Рискуваме да се окажем в центъра на живот, който сякаш не е нашият, работещи работа, която далеч не ни удовлетворява, или пък да осъзнаем, че сме пропуснали да развием някои чудесни свои черти, които е можело да се развие в много по-добра и много по-приятна, дори по-успешна кариера.

В някои случаи натрупаният стрес довежда до болестни състояния, включително много тежки и нелечими проблеми като сърдечно-съдови заболявания, мозъчен удар, множествена склероза и др.

Но дори ако сме късметлии и всичко това ни се размине, не бива да подценяваме как липсата на отмора и претовареното съзнание могат да афектират нашата продуктивност в работата. Това също не е за предпочитане и в дългосрочен план може да доведе до по-сериозни последствия.

През зимния сезон най-подходящата локация за релакс е планината, където може да се съчетае почивката и със ски ваканция. Едно от най-добрите места в България за почивка в студеното време е град Банско, където можете да съчетаете релакса със здравословното и забавното.

Ако търсите точно тази комбинация, петзвездният апартхотел "Лъки Банско СПА & Релакс" ви очаква и тази зима.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички