Ранна резервация на почивка може да ви спести 50% от разходите


Ранна резервация на почивка може да ви спести 50% от разходите
Снимка: БГНЕС

4343

При ранни резервации могат да се спестят до 50% от това, което бихме заплатили, ако изберем в последния момент. Прагматичният подход е да помислим отсега за летните си почивки, за да се възползваме от всички предимства на това планиране. Това напомни председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред TV+.

Важно е, обаче да се уверим, че става дума за реална отстъпка заради ранното записване, а не за компромис с качеството. „Когато анализираме с какъв процент отстъпка закупуваме дадения туристически пакет, трябва да имаме предвид реалната цена. Защото, когато Ви примамят с много ниска цена, това по-скоро клони към заблуждаване. Но, когато имате възможност реално да се уверите, че стаята в нормални условия струва например 150 лв. на вечер, а при запазване четири месеца преди сезона, ще я вземете за 80 лв., това вече е нещо реално и си заслужава човек за обърне внимание на такава оферта”, коментира Маргаритов.

Един от недостатъците на ранното резервиране, е че невинаги можем да знаем кога ще имаме възможност да ползваме отпуск и при анулиране ще заплатим неустойки. „Но хората, които работят на постоянни трудови договори, имат график за отпуските през годината, биха могли да изберат още отсега мястото и времето, в което да почиват, защото – освен спестяването на пари, това им дава предимството в спокойна атмосфера да съпоставят повече различни оферти и да се спрат на най-подходящото за тях. Особено семействата с малки деца или хората със специални потребности могат много по-внимателно да анализират инфраструктурата на съответното място за настаняване и да се ориентират доколко са налице условията за нормално изкарване на почивката”, обърна внимание председателят на КЗП.

Има вероятност при отказ на резервацията потребителят да дължи цялата сума. Но това е информация, която трябва да е предоставена на клиента преди той да купи пакета.

Сред предимствата на ранните резервации е това, че при тях не се изисква всичко да се плаща напред. „Възможно е и в последната минута да попаднете на нещо изключително изгодно, например защото някой с ранно записване е анулирал своята резервация в последния момент, но тогава обикновено се изисква 100% авансово плащане. Докато при ранните записвания обикновено се заплаща аванс от порядъка на 20-30% и ако впоследствие решите да не пътувате, в някои случаи това капаро може да бъде използвано като неустойка за провалената резервация”, каза Маргаритов. Той допълни, че съществува и хипотеза, в която при промяна на плановете и благоприятно стечение на обстоятелствата същият туроператор да предложи нещо по-изгодно.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички