Руските туристи намалели наполовина


Руските туристи намалели наполовина
Снимка: Actualno.com

1933

Туристическият сезон тази година е труден. Спадът на руските туристи ще е около 50 на сто, коментира Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред националното радио.

"За съжаление, политиката за компенсиране на тази криза не се осъществи. Не бяха проведени абсолютно никакви мерки, които да доведат до такъв ефект. Пазари като Германия, Великобритания, Скандинавия дори изненадващо показват спад между 5 и 10%. Това е устойчив спад, за който говорим повече от 5-6 години. Мястото на европейските туристи и техния статус непрекъснато се променя и този дял непрекъснато намалява. В момента граничи с около 50%", заяви Байков.

Важни за българския пазар са туристите от Румъния и Турция, подчерта Байков. Според него администрацията игнорира пазари като Гърция, Македония и Сърбия, които, обаче осигуряват сериозен брой туристи.

"През тази година има много голяма реализация на българския туристически пазар. Аз не бих казал, че призивите за почивка в България биха оказали сериозно въздействие. Може би, съпроводено с тази важна бележка по отношение на качеството на туристическия продукт. Не е сериозно да се говори, че в рамките на няколко месеца могат да се променят параметрите на един такъв продукт, така че неговото качество значително да се подобри", смята Байков.

Според него проблемите на българския туризъм минават през проблемите на туроператорите, а този въпрос не е осъзнат от държавата.

Байков опроверга информациите за желание от страна на туристическия бранш Министерството на туризма да бъде закрито.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички