С какви храни впечатляваме чужденците в зимните ни курорти


С какви храни впечатляваме чужденците в зимните ни курорти
Снимка:

2186

България разполага с изключително богата и разнообразна култура, природа и кухня, които впечатляват чуждестранните посетители. От няколко години насам, родината ни се превърна в предпочитана зимна ски дестинация за хора от цял свят. Благодарение на инвестициите в съоръжения в големите ни ски курорти - Банско, Боровец, Пампорово; благодарение на достъпните цени и модерната леглова база; благодарение на атрактивните гористи склонове на Рила, Пирин и Родопи, страната ни се посещава от над милион и половина души за един сезон. Освен с всичко това, гостите ни остават впечатлени от националната ни кухня и споделят, че една от причините да се върнат в България са традиционните манджи, които опитват.

Международната платформа за поръчка на храна foodpanda, направи проучване кои традиционни ястия, впечатляват чужденците в Банско, Боровец и Пампорово.

  1. Традиционна банска кухня.

Банско е най-известният ни ски курорт, който за кратко време придоби облик на световна ски дестинация. Освен с километрите заснежени склонове, Банско привлича и заради кулинарните изкушения. Традиционните ястия от този край се приготвят бавно, между 4 и 6 часа. Такива, например са кама(приготвя се от 3 вида месо и кисело зеле), чумлек, “джувеч” /гювеч”/ и различни видове боб. Най- големите деликатеси на Банско са „банският старец” и „македонска сушеница”. Традиционно за този регион е употребата на пикантни подправки като лук, чесън, червен и черен пипер, бахар, дафинов лист и разбира се – чубрица.

 

  1. Специалитети от самоковския край

Боровец е курорт, разположен в близост до София, който също привлича голям брой посетители. Кухнята в този регион на България е разнообразна, но на почит са картофените ястия и запеканки. Самоковски сач, може да опитате във всяка механа в Боровец, а за десерт се насладете на местната баница с локум и орехи. Друг традиционен специалитет е зелникът.

 

  1. Ястия от Пампорово

Счита се, че Родопи е най-красивата и силно енергийна планина. С кристално чист въздух, отлични условия за ски и зимен туризъм, Пампорово привлича посетители от цял свят. Родопската кухня е една от най- популярните, която пренася духа на планината. Ястията, които може да опитате са много и разнообразни. Традиционни за този край са смилянският боб, пататникът, качамакът, малки питки, наречени Бобота или родопски палачинки (Колаци). Родопчани са много гостоприемни хора и веднъж опитали от местната кухня, посетителите на този край, ще се върнат отново.

 

Освен всички тези ястия, гостите на тези региони, остават впечатлени от видовете супи, баници, шопската сала и разбира се вината и ракиите, с които нашата държава е известна по целия свят. Карането на ски в България е идеалния избор за екшън и забавление, като пакетите, които се предлагат могат да задоволят всеки бюджет, а специалитети да задоволят всеки вкус.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички