Собствениците на туроператори с отнет лиценз няма да могат да работят в туризма


Собствениците на туроператори с отнет лиценз няма да могат да работят в туризма
Снимка: БГНЕС

2979

Собствениците и управителите на туристически компании, чийто лиценз е бил отнет, няма да имат право да създават или управляват нова компания с такава дейност в период от три години. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос как се получава така, че туроператори с отнет лиценз заради измамени клиенти продължават да работят.

„С новите промени в закона, за да се избегнат подобни проблеми, са предвидени и декларации за физическо лице, за да се избегне едни и същи хора да създават нови фирми, които мамят клиентите. Ако един човек е бил управител или собственик на туристическа фирма с прекратена дейност и отнет лиценз да няма право в продължение на три години да работи във фирма със същия предмет на дейност и да учредява нова”, обясни министърът пред Нова телевизия.

Клиентите могат да проверят на сайта на министерството дали дадена компания е била санкционирана. „Регистърът е публичен, а компаниите с прекратени лицензи не са премахнати от него, а имената им са оцветени с червен цвят, за да се види, че те нямат право да извършват такава дейност. Включително и тези, които нямат застраховка, също са с отделен цвят”, каза Ангелкова.

Въпреки студеното лято, туристическият сезон е бил успешен. За трите летни месеца страната ни е посетена от 4,5 млн. туристи, което е увеличение от 3,6 на ст. 6,9 млн. чуждестранни туристи за първите 8 месеца на годината, което е почти 6% ръст. Очаква се ръст от около 5% и през септември.

Като цяло най-много посетители идват от Румъния, Гърция и Германия, но има голямо увеличение на туристите от Великобритания –около 20%, Украйна – 25%, САЩ -ръст от 12%.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички