Свързват хотелските регистри с МВР и НАП


Свързват хотелските регистри с МВР и НАП
Снимка: БГНЕС

3233

От края на следващата година всички места за настаняване ще бъдат свързани с МВР и НАП. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Това е елемент, свързан и със сигурността, а и с изсветляването на доходите. Изискванията ще бъдат за всички места за настаняване като в момента софтуерът се разработва от специалисти, а от министерството подготвят промени в закона, за да бъде това изискване описано, посочи тя, цитирана от БГНЕС.

ДАНС вече обявиха обществена поръчка за закупуване на сървърите и подобни неща за тази система.

Навсякъде изискванията ще бъдат за всички места за настаняване. След промените в Закона за туризма, ще бъде променена и Наредбата за единна система за туристическа информация, която ще регламентира детайлно и самото свързване на тези регистри. Законопроектът е готов, предстои да го обявим за обществено обсъждане, така че до края на годината да можем да го внесем в МС и следващата година да стартираме процедурата в НС.

Относно това каква информация предвижда да подават хотелите към МВР и ДАНС във връзка с антитерористичните мерки, Ангелкова заяви, че се предвижда абсолютно цялата информация, която хотелите изискват – имената, откъде идват хората, адресите с каква цел идват в нашата страна, дали са сами или със семейството си – абсолютно всичко, което е свързано с тях и целта на тяхното пътуване, като разбира се данните, които се взимат ще бъдат защитени по Закона за личните данни. Сигурността е преди всичко. Ще се съобразим с изискванията на МВР, посочи тя.

Идеята е данните да се представят в реално време. Това ще е онлайн система по защитени канали, така че автоматично в момента, в който туристът пристигне и се регистрира, данните вече ще са постъпили в системата на МВР и НАП. Това е идеята на тази система, защото в момента няма такава онлайн система за автоматична връзка в реално време и се получава забавяне.

Регистрирането в момента е задължително, но не е в реално време и става забавяне на подаваната информация и затова задължително ще създадем тази система, затова сме я кръстили онлайн система по защитени канали и свързване на регистрите между хотелите с НАП и МВР, така че да бъде в реално време. Санкции – глоба и съответно при неспазване предвиждаме и преустановяване и забраняване на дейността за известно време.

Стойността, която е заложена за проекта, е 800 000 лева в бюджета на министерството, като разбира се ако друга институция стартира неговото разработване автоматично, това ще намали бюджета и то финансите, които чрез НАП участват.

В момента в хотелите попълват анкетни карти и съответно носят тази информация в МВР, което означава, че те невинаги я получават веднага, има забавяне. Към днешна дата е изключително важно всичко да е онлайн и максимално бързо, сега и веднага, за да може информацията да постъпва към органите. В края на следващата година се очаква да имаме вече реално тестване и на самата система, като ако може да стане по-бързо, ще бъде най-добре за нас, но най важното е първо да минат промените в Закона за туризма, за да имаме правно основание това да се случи, подчерта Ангелкова.

За Нова година – на първо място е да се осигури сигурността на всички и всъщност това е най-важното и това правим съвместно с всички колеги и с МВР, и с МВнР да се гарантира сигурността на всеки един турист. Местата по Нова година и Коледа бяха запълнени много преди да се случи трагичният инцидент в Париж. Очаква се ръст между 5 и 7%, така че всичките ни зимни курорти и хотели да бъдат пълни не само по празниците, а и по време на целия зимен сезон, като на първо място е сигурността на всички, уточни още Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички