Туристи предпочитат къщи в планините пред родните хотели


Туристи предпочитат къщи в планините пред родните хотели
Снимка:

8196

Все повече чужди туристи искат престой не само в хотелите в курортите Банско и Разлог, но и във вековни къщи в планините Пирин, Рила и Родопите.

Наши туроператори признават, че вече включват в пакетите услуги и посещение на селища, където са запазени постройки още от 19-и век. На гости и гурме в двувековна къща – тази атракция предлагат и хотелиерите на чужди туристи. Целта е чужденците да се запознаят с бита и подредбата в някогашните български домове в Пиринския край. „Най-важното е, че нашите клиенти имат възможност да дегустират характерни за региона храни – капама, чомлек, бански старец, бански суджук, катино мезе, бъркада /б.а.-бански качамак/, костурета /б.а.-боб/ с чекане /червено цвекло/ и сланина. Приготвят им ги любезните домакини или се правят по заявка от местни майстори", споделят собственици на хотелски комплекси в Банско пред "Стандарт".

Все по-често чужди туристи посещават вековни къщи в селата Обидим и Кремен, за да опитат от вкусните бански специалитети и ястия. Интересът към новата услуга расте сред чуждите гости на курорта. Собствениците на къщите също са доволни, защото туристите си плащат за удоволствието да хапнат, да пийнат и да се веселят в техните жилища. Стопаните посрещат с усмивка чужденците, канят ги на масата. Черпят дошлите с различни местни специалитети. Не липсват и напитките – домашни вино и ракийка.

„Идеята е много добра. Тук посрещаме с прочутата делчовска баница всички чужденци. Все повече са тези, които се заселват тук, вече 4-5 чужденци са наши съселяни, а други искат да се сдобият с имоти в подножието на красивата Пирин планина. Желанието им е да заживеят в такова красиво и спокойно място като нашето село", твърдят жители на гоцеделчевското село Делчево. Архитектурата на сградите тук е впечатляваща, става въпрос за родопски възрожденски къщи, повечето от които са на два века. 27 от тях са архитектурни паметници. „Има и близо 20 къщи за гости, туристите не само се веселят, но и остават за 1-2 нощувки, после чак се връщат в хотелите в Банско и Разлог", хвалят се местните хора в Делчево.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички