Туристическият бранш: Блокада на границата ще удари по нас


Туристическият бранш: Блокада на границата ще удари по нас
Снимка: БГНЕС

4544

Ефектът от затварянето на границите ще е изключителен удар върху българския туризъм и ще компрометира страната ни като туристическа дестинация. Това каза Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, пред "Фокус".

Според него е неприемливо в празничен период да се създава хаос по пътищата и няма как организаторите в туризма да подкрепят подобен протест. Байко Байков допълни, че туристите все пак ще осъществят своите пътувания, но с цената на много нерви и притеснения.

„Туроператорите ще поемат за своя сметка обиколните пътувания. По същия начин бяха натоварени с допълнителни разходи и самите превозвачи, които организират протеста сега – през зимата те бяха принудени да търсят обиколни маршрути“, припомни Байков.

Той посочи, че в този случай, акцентът, който превозвачите трябва да поставят, не е спрямо българския туризъм, а спрямо администрациите на България и Гърция, които трябва да изпълнят своите ангажименти като членове на ЕС. „Границата трябва да функционира, а не да се затваря. В този смисъл – много сериозен апел към нашата администрация, към министър-председателя, на първо място, към министъра на туризма, министъра на транспорта, министъра на вътрешните работи. Нашата страна е член на ЕС и по никакъв начин ние не можем да приемем асоциирането на нашите граници като проблемни“, заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Прогнозните очаквания са около 50 хиляди българи да пътуват организирано и още толкова самостоятелно към Гърция, като цифрата е същата и за гръцки туристи към България. "Загубите за българския туризъм ще са десетки милиони, ако границата бъде блокирана", обясни Байко Байков.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички