Туристическият бранш сваля цените за летния сезон


Туристическият бранш сваля цените за летния сезон
Снимка: Getty Images / Guliver

2237

Значително намаляване на цените през летния сезон предвижда туристическият бранш. Отстъпките за ранни записвания, комбинирани с бонусите от 2 до 4 безплатни нощувки според срока на резервацията, водят до намаляване на цените с до 60%, обясни председателят на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. Бизнесът прави всичко по силите си, за да спаси сезона. Не искаме компенсации, както се говори тези дни, а настояваме парите, предвидени за реклама на туризма през тази година да се похарчат ефективно, допълни Щерев, цитиран от "Стандарт".

Според негови колеги мярката, която най-много ще помогне на бизнеса, е субсидирането на самолетни седалки на големите туроператори, които водят гости от Централна Европа и по-специално от Германия. Или поне да се насочат целево средства за маркетинг на тези пазари. Бизнесът настоява и за по-бързо издаване на руските визи, като според сектора максималният срок на процедурата, за да сме конкурентоспособни, е два дни. Египет вече обяви безвизов режим, за да привлече руските туристи, а Турция дори позволи да се влиза в страната без задграничен паспорт, като визите се издават при влизане. Докато родното Министерство на туризма обяснява, че работи за облекчаване на визовия режим, но без конкретни резултати засега.

Според бизнеса е нужно да се работи и за по-квалифициран персонал в туризма. "Поискахме от социалния министър Ивайло Калфин да се разреши почасовата работа и да улесни наемането на персонал на възраст от 16 до 18 г. В момента, за да направим това, не се иска разрешително само от Светия синод, затова предпочитаме да си спестим проблемите", обясни Щерев. От бизнеса настояват и да се предлагат квалификации на персонала в бранша през 6-те месеца от годината, през които не са наети, за да се повиши качеството на обслужване.

За работа на морето през лятото най-голямо е търсенето на екскурзоводи, сервитьори и администратори в хотелите, които владеят руски език. Това стана ясно на годишната Студентска борса, организирана от Колежа по туризъм във Варна. 22 фирми дадоха заявки за хората, които ще наемат за лятото. Сред тях са големите комплекси Албена, Златни пясъци, Слънчев бряг, Ривиера, хотели от Приморско, Бяла и Обзор.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички