Туристическият сезон тръгна слабо, хотелите предлагат намаления от 25%


Туристическият сезон тръгна слабо, хотелите предлагат намаления от 25%
Снимка: БГНЕС

2061

През това лято Българското Черноморие ще обслужи 7,2 млн. туристи, от които 4,2 млн. ще бъдат чужденците, а останалите 3 милиона ще бъдат българи. Туристическият сезон обаче тръгна много слабо, като цяло в момента летовниците са малко и по морето, и в страната, коментира председателят на Института за анализи в туризма Румен Драганов пред "Монитор".

За бранша активният сезон на практика започва от днес, защото децата от основните училища излязоха вчера във ваканция. Същинският летен сезон ще достигне своя пик в средата на юли и началото на август, когато по-голямата част от българите ще излязат в отпуска.

Очаква се повечето наши сънародници да почиват в България - във вътрешността на страната и по крайбрежието. В момента цените на почивките са по-ниски спрямо миналата година, затова всички, които са заети в бранша, ще получат по-малка маса пари, отколкото са имали през 2014 г. и този спад ще бъде в рамките на 7%, прогнозира експертът. Намалението на цените по курортите е видимо, както и на допълнителните услуги, категоричен е той.

Хотелите стартираха сезона със значителни намаления в рамките на 20-25%. В момента навсякъде има занижени цени и това е предимно, защото има поевтиняване на цената на горивата като цяло и заради високата конкуренция. Около 140 нови хотела са излезли през тази година на пазара, сочи статистиката. Тенденцията оттук нататък е за намаляване на заетостта в хотелите и по-ниски цени. Външната конкуренция остава на миналогодишните нива, като там също има намаление на цените. По-ниските цени на петрола и поевтиняването на еврото са основни причини за спад в стойностите на туристическите пакети.

От средата на лятото се очаква сериозен инвеститорски интерес към туристическите обекти, които са на пазара, включително и т.нар. „лоши" имоти, които се предлагат от банките. Очаква се в рамките на една година трезорите да се отърват от обектите, за които не се плащат кредитите и са им в тежест. Политиката на Европейския съюз за съживяване на икономиката в общността също ще спомогне за този процес. В момента почти всички фирми, които се занимават с продажба и посредничество при продажба на имоти в общността, са изключително ангажирани. Това неизбежно ще се пренесе и в нашата страна от средата на годината и ще се засили през 2016 г.

„Очаквам още през сезона да има сделки с обекти, които са в добро състояние и носят стабилни доходи. Предстои да станем свидетели на вторична и третична продажба на хотели в страната. Новите купувачи ще бъдат предимно инвеститори от Европейския съюз, а от трети страни също ще има висок интерес заради валутните разлики и поевтиняването на еврото", каза още Румен Драганов.

Извън ЕС трябва да очакваме на пазара на туристически обекти предимно инвеститори от Далечния и Средния изток. Очаква се също така инвеститорски интерес с руски капитали, категоричен е експертът.

От началото на сезона до момента инспекторите на Комисията за защита на потребителите са извършили 111 проверки в туристически обекти по Българското Черноморие и са съставили 10 акта за нарушения като предоставяне на туристически услуги в обект, който не отговаря на дадената му категория, несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на заведението с посочените в удостоверението и липса на цени в български левове.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички