Туристическият сезон у нас започнал слабо, ще има оживление през август


Туристическият сезон у нас започнал слабо, ще има оживление през август
Снимка: БГНЕС

1901

Туристическият сезон в България е започнал слабо. Националният статистически институт е отчел 11% по-малко туристи за изминалите месеци, но има ръст от 4% от общо посетилите в страната. Българските туристи в Гърция няма от какво да се притесняват. Това каза директорът на Института за анализ и оценка на туризма Румен Драганов пред националното радио.

"След седмица-две туризмът ще се засили, а в началото на август места по Черноморието няма да има. Българите ще бъдат най-малко засегнати като почиващи в Гърция от кризата, защото една част от тях се намират в близост до България и те могат бързо да се върнат в страната ни", коментира той.

"Досега сънародниците ни традиционно си носеха пари в кеш, тъй като на много места в Гърция не приемаха кредитни карти. Гръцкият туризъм е частен бизнес и много добре работи. Не би трябвало да пострада от кризата", допълни Драганов.

По думите му кризата в Гърция се отразява на целия туризъм. Гръцките официални власти съобщават за 70% спад към туризма, което означава, че ще има голямо намаление за късните записвания.

„Гърция е дестинация, към която определено броя на записванията в последния момент е много голямо като процент”, уточни Драганов и поясни, че това означава, че ще бъде освободена леглова база.

„Информацията, която получаваме е, че може да се плаща в български лева на определени места, където гърците с удоволствие приемат нашата валута и в същото време ще се наблюдава засилен интерес към туристи. Конкуренцията ще доведе до спад на цените”, прогнозира Драганов.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички