Туристите на "Алфатур", които в момента са в чужбина, са обезпечени


Туристите на "Алфатур", които в момента са в чужбина, са обезпечени
Снимка: iStock/Guliver

3197

Всички туристи на "Алфатур", които в момента се намират извън страната, са със заплатени пакети и няма да останат необезпечени. Това потвърди пред министъра на туризма Николина Ангелкова изпълнителният директор на фалиралия туроператор Гриша Костов, съобщиха от Министерството на туризма.

На срещата е присъствал и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите на Гриша Костов, "Алфатур" АД е обявил несъстоятелност вследствие на намаления туристопоток по основни направления за фирмата - Тунис, Египет и Турция. Към момента продажбите на пакети на туроператора не позволяват да изпълнява задълженията си към кредитори и контрагенти, поради което е взето решение те да бъдат преустановени и да се обяви несъстоятелност. Потвърдено е било, че към момента 281 договора на туристи остават необезпечени. Цялата налична информация е била предадена на "Застрахователно дружество Евроинс", заедно с детайлите каква част от продадените пакети са партньорски с други туроператори и е възможно пътуването да бъде реализирано, при желание от страна на клиентите.

От "Алфатур" са декларирали, че поддържат постоянен контакт със застрахователя и съдействат с всички необходими документи и информация.

На 12 декември "Алфатур" АД официално са уведомили Министерството на туризма, че са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата за максималния размер - 1 400 000 лв. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател - "Застрахователно дружество Евроинс", като предоставят всички платежни документи и договори за услуга. "ЗД Евроинс" АД вече са публикували информация на сайта си как хората, които имат предплатени или капарирани пакети, да поискат възстановяване на средствата си и са инструктирали служителите си в офисите на всякъде по страната. Проучва се и възможността част от клиентите на "Алфатур" да им бъде предложено да реализират заплатените си пътувания с друг туроператор.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички